50 år med friluftsbad i Hovedgård



Af Rikke Pijnenburg

At frivillige for 50 år siden fik etableret badet og derved fik skabt rammerne for den glæde og leg, som har præget så mange mennesker med gode stunder og minder for livet - og fortsat gør det - fejres med en stor jubilæumsfest d. 25. maj fra 10-15.

Dagen markeres også officielt med besøg og tale af bl.a. borgmester, Peter Sørensen, da friluftsbadet i Hovedgård er Horsens Kommunes første offentlige svømmebad.
Men hvordan lykkedes det egentlig for en lille by som Hovedgård at få sig et friluftsbad?

Friluftsbadet var 6 år undervejs

I 1963 blev de første tanker om et friluftsbad i Hovedgård luftet. Hovedgård Initiativråd med repræsentanter fra erhvervslivet og Borgerforeningen opstillede en række opgaver for sig selv, hvoraf etablering af bl.a. friluftsbad var én og nummerering af husstandene i Hovedgård en anden.

De første år blev der lagt mange kræfter i at indsamle penge til friluftsbadet ved forskellige aktiviteter. Der blev bl.a. afholdt et lotteri med en knallert som hovedgevinst, loppemarked, tombola og en basar i samarbejde med en række andre foreninger. 14.000 kr. blev det til i alt. 

Projektet med friluftsbadet fik ekstra fart på i 1966, da sognerådet besluttede at bygge den indendørs svømmesal. Desuden opfordrede sognerådsformand, Mogens Heilesen, direkte initiativrådet til at sætte skub i de private friluftsbadsplaner og lokkede med, at kommunen ville stille grund, rensningsanlæg og omklædningsfaciliteter til rådighed til friluftsbadet.

Den 9. januar 1967 blev der nedsat et udvalg til det videre arbejde med friluftsbadet. Udvalget bestod af en repræsentant fra Tvingstrup Borgerforening, Hovedgård Borgerforening, Tvingstrup Idrætsforening, Grumstrup Idrætsforening, Hovedgård Idrætsforening, Socialdemokratisk Forening, Ørridslev Kommunale Ungdomsklub, Vedslet Sogneråd og Ørridslev Sogneråd. Formand for arbejdsgruppen var murermester Svend Sørensen.

I april 1968 blev udgravningen til friluftsbadet påbegyndt. Oprindeligt var forhåbningen, at friluftsbadet kunne indvies samtidig med svømmesalen i 1968, men det nåede man ikke. Rigtig mange frivillige hjælpere stillede op, når der var brug for det. Fx blev alt rørarbejdet omkring bassinet udført af frivillige hjælpere, ligesom anlæggelsen af arealet omkring badet også blev gennemført på privat initiativ. Etableringen af friluftsbadet kostede 250.000 kr. Penge, som bl.a. blev rejst ved hjælp af kommunegaranteret lån, fonde og husstandsindsamling blandt byens husstande. 

Indvielsen

Den 24. maj 1969 kunne man endelig høste frugten af 6 års arbejde og indvie friluftsbadet med det 24 grader varme vand. Indvielsen af bassinet blev indledt af Hovedgård Skoleorkester, og sognerådsformand, Mogens Heilesen (iført skjorte og slips) var første mand i vandet. Formanden for friluftsbadets bestyrelse var i 1969 daværende uddeler, Rasmus Jensen.

I løbet af den første sæson havde friluftsbadet 15.000 besøgende. Ikke blot hovedgårdborgere, men mange besøgende fra Horsens, som på det tidspunkt ikke havde andre bademuligheder end fjorden, kom på cykler, knallerter og i fyldte busser til Hovedgård for at tage det nye badeanlæg i brug.

Godt vejr og de mange besøgende genererede en omsætning på 35.000 kr. den første sæson. Prisen på et sæsonkort 75 kr. for voksne og 50 kr. for børn. Ugekort kostede hhv. 10 og 6 kr., og en enkeltbillet kostede 2 kr. for voksne og 1,5 kr. for børn.

Efter sæsonen blev udenoms arealerne med græs gjort færdige. Det første år var der kun 1-meter vippe, og efterfølgende blev 3-meter vippen til den nette sum af 29.152 kr. opført.

For at fejre de initiativrige mennesker, som for 50 år siden skabte rammerne for vores brug af friluftsbadet, afholder Hovedgård IF Svømmeklub jubilæum lørdag d. 25. maj kl. 10-15. Svømmeklubben fejrer ved samme lejlighed også sit 50-års jubilæum og håber, at rigtigt mange borgere i Hovedgård og omegn - og andre med relation til badet - vil kigge forbi til fejringen af friluftsbadets store jubilæumsdag.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025