Af Mette Pamperin Rasmussen
I efteråret prøvede Horsens som den første kommune i landet i tæt samarbejde med FOA at ansætte unge skoleelever i fritidsjob på plejecentre om eftermiddagen. Målet var at skabe interesse for social- og sundhedsfaget blandt unge og skabe liv på plejecentrene om eftermiddagen.
Fire 'spire'-stillinger blev oprettet og søgningen til dem var enorm. 240 unge søgte jobbet, der består i at være sammen med beboerne to eftermiddage om ugen. Spirerne læser højt for beboerne, går ture med dem, lægger tøj sammen, rydder op i beboernes skabe, spiller spil, eller på andre måder hygger sig med beboerne. Det er blevet en succes blandt både beboere, de unge og deres kolleger, viser en evaluering af ordningen, der snart bliver færdiggjort.
Flere i fritidsjob
Spirerne fortæller, at jobbet giver mening, og at de er overraskede over den positive energi, jobbet giver. Beboerne bliver glade og får lyst til at dele minder, og personalet oplever, at de unge kommer med en naturlig friskhed og spontanitet, der giver anledning til nye aktiviteter.
- Vi er klar til at tage flere unge ind i fritidsjob og vise dem vores fag. Det skal foregå i de rigtige tempi og det skal give mening, det enkelte sted. Det er vigtigt, at de unge føler sig taget godt i mod og får en god introduktion, og at de ansatte er klar til at hjælpe dem godt i gang, siger Lone Nygaard Boysen, der er sundhedscenterleder i Sundhedscenter Horsens.
Skal vække interesse for faget
De unge spirer har fået større respekt for arbejdet med ældre. Tre ud af fire siger, at ansættelsen har vakt deres interesse for SOSU-faget og at uddannelsen er en mulighed for dem.
Det glæder formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget i Horsens Kommune, Ellen T. Schmidt.
- Vi har en budgetaftale, hvor vi gerne vil finde løsninger på den mangel på social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, vi står overfor. Spire-ordningen er et interessant bud på udfordringen. De unge står lige foran et uddannelsesvalg. Vi åbner omsorgsfaget op og giver dem en oplevelse af at arbejde med mennesker, og vores forventning er, at de unge bliver begejstrede over den forskel, de kan gøre, og går hjem fortæller de gode historier videre om faget.
Siden de unge startede i fritidsjob på plejecentrene, har interessen fra omverdenen været stor, og mange kommuner har henvendt sig for at høre mere om ordningen og gevinsterne ved at have de unge ansat.