
En bred aftale om Horsens Kommunes budget for 2015 og overslagsårene 2016-2018 er nu på plads.
Budgetaftalen er indgået mellem Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Det konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten, og borgmester Peter Sørensen (S) udtrykker stor glæde over, at det er lykkedes at lave en aftale med opbakning fra alle partier i byrådet.
- Jeg er utrolig glad for, at et samlet byråd er enigt om, hvad vej Horsens Kommune skal. Vi er enige om, at Horsens er og fortsat skal være en vækstkommune, og at vi skal sikre væksten gennem en ambitiøs erhvervs- og bosætningsstrategi, en fortsat udvikling af de kommunale servicetilbud og videreførelse af vores succesfulde branding af Horsens som landskendt for koncerter og Fængslet, siger Peter Sørensen.
Budgetaftalen betyder blandt andet, at Horsens Kommune køber Fængslet og de store omkringliggende arealer af statens ejendomsselskab, Freja, med overtagelse i slutningen af 2017.
- Det betyder, at vi derved får de optimale rammer for en fortsat udvikling af Fængslet til et turistattraktion i international særklasse. Vi sikrer samtidig, at vores koncerter, Middelalderfestivalen og andre store events fortsat kan finde sted på og ved Fængslet, siger Peter Sørensen.
Han udtrykker stor tilfredshed med budgetaftalen, som indeholder nye initiativer i forhold til vækst, beskæftigelse, uddannelse, sundhed og byudvikling.
- Når vi igen i år kan have et konstruktivt og positivt grundlag for vores budgetlægning, skyldes det, at vores organisation arbejder med økonomien hele året. Det betyder blandt andet, at vi undgår de situationer, som flere kommuner rundt omkring os lige nu befinder sig i, nemlig de store sparerunder. Og jeg vil gerne kvittere overfor udvalg, ledere og medarbejdere, som alle loyalt og aktivt tager ansvar og bidrager til realisering af kommunens langsigtede økonomiske politik, siger Peter Sørensen.
Fra budgetaftalen kan blandt andet nævnes, at borgerne i Horsens Kommune fra 2015 får en uafhængig og uvildig borgerombudsmand, som kan yde rådgivning og vejledning direkte til den enkelte borger og føre tilsyn med administrationen, og at dækningsafgiften i 2015 sænkes fra 4,5 promille til 3 promille, som følge af aftalen i Horsens Alliancen, som skal skaffe job og uddannelse til borgere, der lige nu er på offentlig forsørgelse.
- Det er også lykkedes at få flere af vores unge i gang med en erhvervsuddannelse, og den indsats styrkes med en praktikpladskampagne i tæt samarbejde med vores samarbejdspartnere i Horsens Alliancen. Desuden forpligter Horsens Kommune sig på at oprette 40 nye elevstillinger i 2015, oplyser borgmesteren.
Peter Sørensen fremhæver endvidere, at der i budgetaftalen er afsat 4,5 mio. kr. årligt i fire år til videreførelse af den såkaldte ”svensker”-model, som betyder, at der på kommunens skoler og daginstitutioner er placeret socialrådgivere, som kan lave en tidlig og forebyggende indsats for børn med særlige behov. Derudover tilføres velfærds- og sundhedsudvalget 7,5 mio. kr. til blandt andet det specialiserede socialområde – udover de 14 mio. kr. fra Regeringens ældremilliard, der anvendes til et permanent løft af ældreplejen.
Også bevægelsespark i Bygholm Park og aktivitetspark i Brædstrup, nytænkning af den boligsociale indsats, en helhedsplan for Horsens midtby og havn, badefaciliteter ved Husodde Strand, videreudvikling af Brædstrup by, cykelstier, styrkelse af udskolingen i folkeskolen, styrkelse af det frivillige sociale arbejde for udsatte grupper og ekstra ressourcer til at styrke inklusion på dagtilbudsområdet er blandt de mange nye tiltag i budgetaftalen.
Hele budgetaftalen kan læses her: http://www.horsens.dk/~/media/Publikationer/Stab/OekonomiITOgBorgerserv…