
Et af de ambitiøse mål i den nye ressourceplan er at genanvende 65 procent af al husholdningsaffald i Horsens Kommune i 2024.
Et genbrugsbyggemarked på Horsens Genbrugsplads. 1000 tons affald, der bliver flyttet fra restaffaldsbeholderen til genanvendelse samt en fordobling af det direkte genbrug.
Dette er blot tre ud af en lang række grønne initiativer i Horsens Kommunes forslag til en ny ambitiøs Ressourceplan. Den skal få os alle til at blive mere opmærksomme på, hvad vi gør med vores affald og sikre, at Horsens Kommune går forrest på det grønne område.
I arbejdet med Ressourceplanen har GRO - Horsens grønne tænketank - været en vigtig spiller. Tænketanken er blandt andet kommet med ni ambitiøse anbefalinger til Plan- og Miljøudvalget, som alle skal være med til at skabe en kommune, som er mere bæredygtig, end den vi havde i går. Nu er det op til politikerne at gå videre med det.
- Horsens skal være en foregangskommune, som tager teten og løber i front for den grønne omstilling. Vores klode har ikke uanede ressourcer, og derfor skal vi som kommune gå foran. Vi er nødt til at lære, at vores affald også er værdifuldt, og derfor har vi sat et højt ambitionsniveau i vores anbefalinger til den nye plan, siger Paw Amdisen, formand for GRO.
Et af de ambitiøse initiativer er opførelsen af et helt nyt formidlings- og bæredygtighedshus "Stablen" ved Horsens Genbrugsplads. Huset skal primært bygges af affald fra kommunens genbrugspladser, så det bliver et synligt eksempel for borgerne på genbrug og cirkulær økonomi.
Mere og bedre sortering
Horsens Kommune har med den nuværende affaldsplan allerede taget et stort spring ind i den grønne omstilling. Det skyldes blandt andet, at de horsensianske borgere og institutioner over de sidste fire år har ydet en stor indsats med at sortere affald, og i fællesskab har løftet genanvendelsen af affald fra 18 til 50 procent.
For at genanvendelsesprocenten kan komme endnu højere op, er det dog nødvendigt, at det nuværende affaldssystem forfines, så der indsamles endnu mere affald til genanvendelse. Her spiller borgerne også en vigtig rolle. Derfor er dialog, kommunikation og undervisning helt afgørende elementer i den nye ressourceplan.
- Nye ordninger kan ikke gøre det alene. Ved at øge horsensianernes viden om sortering øger vi også chancen for, at vi sorterer mere og mere rigtigt, så vi sammen når ressourceplanens mål om at genanvende 65 procent af al husholdningsaffald i kommunen i 2024, siger Paw Amdisen.
Kommunen fejer for egen dør
Et at fokuspunkterne fra GRO har også været, at kommunen selv bør gå foran med et godt eksempel. Derfor sætter ressourceplanen barren højt for kommunen som institution.
- Vi skal blandt andet øge sortering og genanvendelsen i vores kommunale institutioner og i vores kontorer og bygninger. Og så skal vi tænke cirkulært, når vi som kommune bygger nyt og river ned, siger Paw Amdisen.
Forslaget til den nye Ressourceplan skal drøftes af politikerne i juni, og forventes efter den politiske behandling at blive sendt i 10 ugers offentlig høring fra uge 26-35. Her kan borgere og andre interessenter give deres besyv med.