Lige siden Istidens slutning har der boet mennesker på Horsensegnen. Det ved man fra de mange fund af redskaber, knogler, begravelser, gravhøje og hustomter. Naturforeningen for Gedved og Omegn inviterer alle til at komme på tur i Oldtiden onsdag den 3. august kl. 19. Vi mødes på det nye arkæologiske museum Tremhøj, Tremhøjvej 41 ved Tvingstrup. Pris 100 kr for medlemmer, 120 kr for ikke-medlemmer. Ingen tilmelding. Medbring kaffe.
Turen begynder på gravhøjen Tremhøj. Her er vi 100 meter oppe og udsigten over Horsens Fjord og højlandet er formidabel. Derpå går vi en kort tur til en oldtidsvej, der er bevaret, fordi den er skåret ned i landskabet.
Inde på Tremhøj Museum ser vi de mange forunderlige fund fra Oldtiden. Der er en halskæde af tænder fra en spækhugger. En kindtand fra en mammuth fortæller om denne elefants liv og færden på Horsensegnen. Kranier af mår og ræv med snitmærker røber, at jægerne har taget pelsene. Jægerne har lavet velfungerende økser af hjortetak. En urokses skulderblad har leveret en udskåret benplade. En pelikanknogle viser, at denne fugl har levet i Danmark.
Oldtidens redskaber beskyldes ofte for at være primitive. Men det var de ikke, for oldtidens håndværkere havde samme ideal som nutidens: Redskabet udvikles, så det kan lave det, man ønsker. Det mærker man, når man prøver at bruge redskaberne. Selvfølgelig skal man øve sig, før man kan bedømme redskabet, og det bliver der lejlighed til.
Museet er meget righoldigt. Her kan røre ved mange slags redskaber og våben, samt se smykker, sjældne knogler og rekonstruerede lerkar. Man kan få svar på mange spørgsmål fra museumslederen, Jens Bagge, og Eigil Holm.