For første gang er det forsøgt at tage øreknoglen ud af et moselig for at hente DNA. I sidste uge lykkedes operationen på Haraldskærkvinden, der ligger på Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle. Tidligere er den såkaldte Petrosa-knogle taget ud af kranier fra gravhøje, dvs. kranier hvor der hverken er muskler, sener eller hud tilbage, men altså ikke på et velbevaret moselig. Ph.d.-forsker Peter de Barros Damgaard fra Center for Geogenetics, ledet af Eske Willerslev, og konservator Lise Ræder Knudsen fra Konserveringscenteret i Vejle stod for indgrebet, hvor der – med stor forsigtighed – blev både skåret og boret i den 2.000 år gamle kvinde.
Om et par måneder kommer resultaterne af DNA’et i øreknoglen, og de kan forhåbentlig fortælle mere om ofringer og om Haraldskærkvindens forbindelser til andre mennesker i Europa i jernalderen. Det kan sige noget om, hvor meget mennesker havde kontakt på tværs af kontinentet, hvis resultaterne viser, at hun genetisk er i familie med jernaldermennesker fra andre dele af Europa. Det vil nemlig vise, at det ikke kun var genstande, der flyttede sig via f.eks. handel, men at også mennesker havde kontakt – helt fysisk – med hinanden.
- På VejleMuseerne er vi glade, lettede og stolte over, at den fem timer lange operation lykkedes. Ingen forventede, at det ville tage så lang tid, men der er seje gamle muskler tilbage i hende, og det gjorde operationen sværere. Dronning Gunhild, som moseliget kaldes i folkemunde, er nu tilbage på sit trygge leje. Nu venter vi resultaterne fra Center for Geogenetics, så vi kan lære kvinden fra mosen lige uden for Vejle og jernalderen bedre at kende, siger Mads Ravn, arkæolog og forsknings- og samlingschef ved VejleMuseerne.