
advokatfuldmægtig Annabell Rottenberg fra Jensen Advokatfirma, advokat Marie Hviid Pedersen fra Advodan, advokat Lene Haustrup Mortensen fra Ladegaard, Rasmussen & partnere, advokat Pernille Bøgh fra Sundhuset Advokater og Jytte Smidstrup fra LRP.
At blive forældre for første gang handler ikke kun om håndtering af røde numser, blevask og amning.
Forældreskabet handler også om at få en hverdag til at fungere på alle fronter. Herunder den økonomiske.
Derfor stiller bankrådgivere, advokater og psykologer m.fl. nu deres ekspertise til rådighed for de vordende forældre.
Det sker i forbindelse med Familieiværksætterne, som er Sundhedsplejens og fødeafdelingens nye tilbud til alle, som venter deres første barn i Horsens og Skanderborg Kommuner.
Tilbuddet, der starter i graviditeten og varer til barnet er ca. halvandet år, skal forberede de kommende forældre på deres nye liv.
- Vi ved jo, at rigtig mange følelser er på spil, når man bliver forældre for første gang. Men en række praktiske forhold er også med til at skabe fundamentet for et godt familieliv. Det kan være spørgsmål om, hvordan man får økonomien til at hænge bedst muligt sammen, og om hvordan man sikrer hinanden bedst muligt. Med Familieiværksætterne vil vi gerne tilbyde et sammenhængende forløb, der kommer hele vejen rundt om tilværelsens udfordringer. På den måde kan vi forhåbentligt være med til at skabe en mere tryg og sikker platform for de unge familier, siger Renata Sloth Carlsen, der er ledende sundhedsplejerske i Horsens Kommune.
I Horsens er ni bankrådgivere og fem advokater med til at yde gratis vejledning til førstegangsforældre.
Ifølge kunderådgiver Tina Holm, Arbejdernes Landsbank, er idéen med at få frivillige fagfolk til at rådgive forældrene rigtig god:
- Vi betragter det som del af et socialt ansvar at klæde unge – og for den sags skyld også ældre - førstegangsforældre på til at kunne håndtere deres økonomi bedst muligt. I samarbejdet omkring Familieværksætterne vil rådgivningen først og fremmest handle om at få lagt et budget, så forældrene har et grundlag for at vurdere, hvor mange penge, de kan bruge på familieforøgelsen. Vi kan også rådgive om huslån m.v. Alt i alt handler det om at forberede forældrene bedst muligt, så der ikke lige pludselig opstår uhensigtsmæssige situationer.
Advokat Jytte Smidstrup, Ladegaard Rasmussen & Partnere, der taler på vegne af sine fire øvrige deltagende kolleger, ser en kæmpe fordel i at indgå i et samarbejde med den kommunale sundhedspleje og sygehuset.
- Vi bliver jævnligt overrasket over, at de unge tror, at når de flytter sammen eller har boet sammen i en årrække, så har de sikret hinanden i tilfælde af den enes død. Sådan er det ikke. Bor de sammen og venter barn uden hverken at være gift eller have oprettet testamente, er barnet 100 % enearving. Det kan få som konsekvens, at den efterlevende ikke længere har råd til at sidde i huset m.m. For at undgå sådanne situationer er det derfor uhyre vigtigt at få de unge i tale på så tidligt et tidspunkt som muligt og give dem en rådgivning, så de bliver opmærksomme på deres familiers ønsker og behov, siger Jytte Smidstrup.
Familieiværksætterne er et gruppeforløb over 13 mødegange, der tilbydes i et samarbejde mellem Horsens og Skanderborg Kommuner og Hospitalsenheden Horsens.
Temaerne i gruppeforløbet er - ud over økonomi og juridiske rettigheder – graviditet og fødsel, barnets udvikling og trivsel, familieliv, parforhold og kommunikation.
Et væsentligt mål med Familieiværksætterne er at sikre forældrene et netværk. Et andet væsentligt mål er at ligestille far og mor i forældreskabet og dermed sikre faderen større deltagelse i barnets liv. Idéen stammer fra Sverige, hvor tilbuddet har vist sig at have et stort forebyggende potentiale.