Budgetforlig med grund til langsigtet bekymring



I løbet af den forgangne uge indgik et samlet byråd i Horsens Kommune et budgetforlig for 2015. På den korte bane et ganske udmærket forlig med mange positive elementer og gode SF-aftryk.
 SF Horsens gik til årets budgetforhandlinger med et klart svækket mandat. Set i det lys er vi i SF bestemt tilfredse med de aftryk, vi har fået sat på årets budgetaftale.
 Bl.a. afsættes der 1 million kr. ekstra om året til en grøn satsning på energi og vand, der skal kombinere lokal erhvervsudvikling med en målrettet indsats for at få kommunens ambitiøse klimaplaner til at nå i hus til tiden.
 Et gammelt SF-ønske om uafhængig borgerrådgivning - en slags borgerombudsmand - bliver nu til virkelighed.
 På dagtilbudsområdet bliver der afsat en million kroner ekstra om året til inklusionsindsatsen og sidste års kvalitetsløft på 8,3 millioner kroner fastholdes. Samtidig afsættes en halv million kroner til en forstærket indsats for unge forsørgere og med et opgangsfællesskab for enlige mødre tages der skridt i retning af det mødrekollegium, som SF har haft på ønskesedlen i et stykke tid.
 I den mere kuriøse afdeling noterer vi os, at byrådet overtager SF’s kompromisforslag i forhold til den omstridte udeserveringsafgift, hvor de forretningsdrivende overtager en del af den daglige renholdelsesopgave.
 Når det er sagt, så er der dog også grund til mere langsigtet bekymring. Problemstillinger, hvor det ikke lykkedes SF at trænge igennem til byrådsflertallet.
 Det drejer sig dels om 1 %-besparelsen på de kommunale budgetter, som for SF at se er en langsom velfærdsdræber. Vi har bragt spørgsmålet op i forhold til årets budgetforhandlinger og vil også bringe spørgsmålet op i forbindelse med næste års budgetforhandlinger. Ja vi vil bringe det op indtil vi får hul igennem til byrådsflertallet. Da besparelsen er akkumulerende kan man jo håbe, at det efterhånden vil gå op for byrådsflertallet, hvor alvorlige langsigtede konsekvenser besparelsen har for den kommunale velfærd. 
 Det andet punkt er folkeskoleområdet, hvor vi noterer os, at der er stor opbakning til at investere i IT og mursten, men knap så megen lyst til at investere i indholdet. I SF er vi meget bekymrede for om folkeskolen i Horsens Kommune indenfor de nuværende rammer kan nå i hus med folkeskolereform og inklusionsindsats, og samtidig øge undervisningskvaliteten. Men også her må vi konstatere, at denne bekymring p.t. ikke deles af byrådsflertallet. Igen må vi se tiden an, og se om den reelle udvikling på skoleområdet kan skubbe til byrådsflertallets holdninger. Eller også må vi bare håbe på, at SF og andre gode kræfter i forbindelse med årets finanslovsforhandlinger kan blive enige om at afsætte ekstra midler til folkeskolen i forhold til bl.a. inklusion og 2 lærer-ordninger.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025