
De danske kommuner befinder sig i en alvorlig økonomisk klemme efter, at det er kommet frem, at den nytiltrådte regering på trods af at være gået til valg på en politik om offentlig nulvækst har forhandlet en økonomisk aftale på plads med KL, der kommer til at betyde en decideret reduktion af den kommunale økonomi. Aftalen forpligter således ud i budgetårene 2016-2019 kommunerne til at aflevere et såkaldt omprioriteringsbidrag på 1 % svarende til 2,4 milliarder kroner om året.
Allerede nulvækst ville have haft alvorlige økonomiske konsekvenser for den kommunale velfærd. Beregninger fra FTF og LO viser således, at konsekvensen af såkaldt nulvækst ville være en personalereduktion på 224 fuldtidsansatte alene i Horsens Kommune.
Men med kravet om deciderede reduktioner af den kommunale økonomi i størrelsesordenen af flere milliarder kroner tegner der ser et endnu mere dystert billede for kommunernes samlede økonomi og et kommende behov for store personalereduktioner. For Horsens Kommune bliver denne udfordring endnu mere alvorlig set i sammenhæng med, at kommunen allerede opererer med en økonomisk politik, der årligt reducerer økonomien med netop 1 % (den såkaldte 1 %-besparelse). På denne måde vil Horsens Kommune blive dobbelt ramt, og SF ser det derfor som en forudsætning for en meningsfuld budgetaftale, at kommunens egen 1 %-besparelse afskaffes med virkning fra budgetåret 2016.
SF Horsens anerkender på baggrund af de tilspidsede rammebetingelser, at forhandlingerne om næste års kommunale budget desværre også i år kommer til at foregå inden for et meget snævert handlerum. Men omvendt er det også vores faste overbevisning, at meget kan prioriteres og prioriteres anderledes inden for det snævre handlerum. For SF er det som altid afgørende, at kernevelfærden prioriteres og styrkes i de kommende forhandlinger, men også at der er fortsat fokus på beskæftigelse, miljø og bæredygtighed.
I det følgende vil vi tematisk præsentere vores oplæg til årets budgetforhandlinger.
Overordnede økonomiske rammer
Som beskrevet oven for ønsker SF, at den årlige 1%-besparelse, som følger af kommunens økonomiske politik afskaffes i lyset af den aftale, der er indgået mellem regeringen og KL, der betyder, at Horsens Kommune fremadrettet vil blive mødt af et krav om et årligt ”omprioriteringsbidrag”.
Desuden ønsker SF i denne forbindelse, at det nøje overvejes på hvilken måde og med hvilke midler Horsens Kommune vil imødekomme kravet, der følger af aftalen mellem regeringen og KL. Skal alle områder i kommunen rammes lige hårdt? Skal der være tale om et sparekrav til alle decentrale enheder i kommunen eller skal visse områder friholdes eller måske endda opprioriteres? Hvordan vil man implementere kravene og hvor stor en rolle kunne en tillidsreform og et nyt samarbejde mellem kommunen, kommunens ansatte og borgerne spille i denne sammenhæng?
SF peger på udgifterne til ekstern konsulentbistand som et udvalgt indsatsområde, hvor der ville kunne ske en bedre ressourceanvendelse i kommunen. Det er SF’s vurdering, at der kunne findes et økonomisk råderum, hvis kommunen i højere grad anvendte egne ressourcer frem for eksterne konsulenter.
Som et led i en mere effektiv drift ønsker SF også, at der vedtages et privatiseringsstop af driften i Horsens Kommune. Dette er ikke kun et spørgsmål om at holde fællesskabets værdier og fællesskabets ydelser på fælles hænder, hvor der ikke tænkes i profit, men også et spørgsmål om, at privatisering af den kommunale velfærd som oftest er en utrolig dårlig forretning på sigt.
Vellykket forebyggelse er en af de sikreste måder at undgå unødvendige, fremtidige udgifter på. Det er derfor SF’s opfattelse, at forebyggelse i endnu højere grad tænkes ind i kommunens prioriteringer og som en del af kommunens forskellige indsatser. Ikke kun i forhold til udsatte børn og unge, hvor tanken allerede er udbredt, men også som en del af kommunens indsats på uddannelses- og beskæftigelsesområdet, men også i forhold arbejdsrelateret stress, som i stigende grad er et samfundsproblem, der også hjemsøger de kommunalt ansatte.
Eksempler på konkrete indsatser kunne være det forslag om gratis psykologhjælp til 15-25 årige, som SF foreslår i nærværende budgetoplæg, men kunne også være et øget fokus på forebyggelse af arbejdsrelateret stress i den kommunale organisation eller øget fokus på efteruddannelse af ufaglærte som forebyggende indsats på beskæftigelsesområdet.
Børne- og skoleområdet
Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) har offentliggjort en sammenlignende undersøgelse af normeringerne (dvs. antallet af voksne pr. barn) i landets kommunale dagtilbud. Undersøgelsen viser, at der samtidig med, at der er sket en stigning i antallet af børn med behov for dagtilbudsplads på 4,9 % på landsplan, så er antallet af
ansatte på dagtilbudsområdet - også på landsplan - faldet med 1,7 %. Samtidig er der også sket et fald i antallet af pædagoguddannede på 4 % og en stigning i antallet af ikke-pædagoguddannede på 2 %, der arbejder på området. I Horsens Kommune har vi også over en årrække har set en uheldig udvikling med dårligere normeringer og mindre pædagogisk uddannet personale. Det har hjulpet med de midler, som den tidligere regering fra 2011 og frem tilførte området, men vi er stadig langt fra målet om ordentlige normeringer og en passende andel af uddannet personale.
Selvom vi følger landsgennemsnittet i Horsens med ca. 3,7 børn pr. voksen i vuggestuerne, 3,6 barn pr. voksen i dagplejen og ca. 6,5 barn pr. voksen i børnehaverne, så er der i forbindelse med i hvert fald de mindste børn et stykke vej til forskningens anbefaling om maksimalt 3 børn pr. voksen. En anbefaling som man tilsyneladende følger i bl.a. Aarhus Kommune - og også er tættere på at opfylde i nabokommuner som Hedensted og Odder.
Kvalitet i velfærden ikke bare er et gode i sig selv. Det er også forudsætningen for gode pasningsordninger og en nødvendig ramme for at få inklusionen i vore dagtilbud til at fungere. Men det er også nøglen til fortsat at gøre Horsens til en attraktiv kommune at flytte til og bosætte sig i. SF ønsker derfor at der sættes gang i en proces, hvor Horsens gradvist og med fokus på at øge andelen af pædagoguddannede i kommunens institutioner nærmer sig nabokommunernes personalenormeringer, som altså også er den, der anbefales fra forskningsmæssig side.
Folkeskolen er i disse år stillet overfor en kæmpe udfordring. En meget omfattende skolereform er i det forgangne år blevet rullet ud (med meget blandede erfaringer til følge) sideløbende med gennemførelsen af en omfattende inklusionsdagsorden og samtidig med, at lærernes arbejdsvilkår er blevet betydeligt forringede.
Hvis ikke denne uheldige cocktail skal føre til folkeskolens kollaps er det vigtigt, at Horsens Kommune nøje overvejer hvordan de vil gribe den samlede udfordring omkring folkeskolen an. Ikke mindst i et klima, hvor konkurrencen mellem skolerne på tværs af kommunerne er blevet stærkt intensiveret, og hvor tillidsbaseret ledelse og ordentlige rammevilkår står højt på mange læreres dagsorden, når de skal vælge deres fremtidige arbejdsplads.
På denne baggrund ønsker SF, at Horsens Kommune forsøger at lave en lokalaftale med Danmarks Lærerforening, der sikrer ro, ordentlige arbejdsbetingelser og ikke mindst viser tillid og inviterer til samarbejde omkring folkeskolen i en situation med mange udfordringer og stor efterspørgsel på kvalificerede lærerkræfter.
Flere kommuner har allerede indgået lokalaftaler, der sikrer mere fleksibilitet og samtidig skaber ro og samarbejdsånd omkring folkeskolen. Det er for SF at se den eneste bæredygtige vej frem.
I forbindelse med implementeringen af skolereformen ønsker SF, at der sættes øget fokus på muligheden for at veksle nogle af de nye understøttende undervisningstimer til 2-lærerordning, når det pædagogisk og didaktisk giver bedre mening.
I forlængelse af den længere skoledag, som nu er blevet obligatorisk ønsker SF, at mulighederne for skolemåltidsordninger med kommunal bespisning i samarbejde med kommunens
produktionskøkkener undersøges og forelægges skolebestyrelserne. For SF at se vil det være væsentligt at økologi og klimavenlighed – herunder mindre kød og brug af lokale råvarer – bliver en del af et sådant tilbud.
SF er ikke overbeviste om gavnligheden af de store ændringer i skolestrukturen i Horsens Kommune, der har været lagt op til. I første omgang ønsker SF således, at der evalueres grundigt på de erfaringer med nye skolestrukturer, man har fået på Byskolen og Østerhåbsskolen, før der overhovedet arbejdes videre med ideerne om større strukturændringer. En sådan evaluering skal både inddrage elever, forældre og ansatte på de respektive skoler.
SF støtter op om en styrkelse og et øget samarbejde omkring udskolingen i kommunens skoler. Herunder ønsker SF også, at der etableres mere formelle samarbejder mellem lokale folkeskoler og lokale ungdomsuddannelser (venskabsskoler, venskabsklasser), der kan styrke overgangen mellem folkeskolen og videre uddannelsesmuligheder.
Social- og velfærdsområdet:
Psykiske lidelser er udbredte og rammer særlig tit unge mellem 15-25 år, der dog af flere grunde ofte har vanskeligere ved at få hjælp. Ikke mindst spiller økonomien en stor rolle for denne gruppe. Hertil kommer, at psykiske lidelser ofte for unge mellem 15-25 år bliver en forhindring for at fuldføre en uddannelse eller få fodfæste på arbejdsmarkedet, hvilket ofte bliver både en social og økonomisk problemstilling for den enkelte og samfundet. SF foreslår på denne baggrund, at Horsens Kommune følger bl.a. Vejle, Køge og Skive kommuner i et tilbud om gratis psykologhjælp til 15-25 årige i kommunalt regi. Konkret foreslår vi på baggrund af erfaringer fra Køge, at man i kommunen – i første omgang i en 3-årig periode – fastansætter en psykolog i kommunen til at varetage de gratis samtaler. Beregninger fra Køge Kommune viser en samlet udgift over tre år på ca. 1.750.000 kroner (inklusiv etablerings- og kursusudgifter) for etableringen af et sådant tilbud. SF foreslår initiativet finansieret ved en tilsvarende reduktion i udgiften til ekstern konsulentbistand.
SF ønsker en samlet økonomisk styrkelse af ældreområdet. Da alle prognoser og udviklingstal peger i retning af flere ældre medborgere ved vi, at der især på dette område er brug for flere ressourcer i de kommende år. Desuden ønsker SF er der fortsat arbejdes målrettet på at udbrede en tillidsbaseret tilgang til arbejdet med kommunens ældre medborgere. Pleje og omsorg bør altid have forrang for tidsregistrering og unødvendig dokumentation.
Som i tidligere budgetforhandlinger håber SF også denne gang, at der vil blive plads til at styrke sundhedsplejen og den forebyggende indsats, da disse indsatser er altafgørende i forhold til kommunens muligheder for bekæmpe negativ social arv og mere sundhedsmæssige udfordringer. Både menneskeligt og økonomisk er en tidlig og forebyggende indsats langt det bedste.
Med baggrund i erfaringer fra andre kommuner er det SF’s klare opfattelse, at ældreplejen i Horsens Kommune skal forblive i kommunalt regi, og at udbud af centrale plejeopgaver, jf. SF’s forslag om et privatiseringsstop, ikke skal finde sted.
Krige og konflikter har i den seneste tid øget antallet af flygtninge. Det er SF’s klare opfattelse, at vi i Horsens Kommune skal gøre alt hvad vi kan for at tage i mod denne gruppe af mennesker med henblik på at gøre dem til en del af vores lokale fællesskab. Horsens Kommune skal derfor aktivt arbejde for at flygtninge og lokale borgere får lejlighed til at mødes og danne relationer, og vi anser det for særligt vigtigt, at vi tager godt imod gruppen af uledsagede flygtningebørn og sørger for at de anbringes i et givtigt miljø, hvor de kan udvikle sig positivt, lære sproget og blive integrerede i lokalsamfundet. I Holbæk Kommune har man eksempelvis anbragt de uledsagede flygtningebørn i bofællesskaber med pædagogisk støtte, da mange af dem naturligt nok også døjer med eksempelvis traumer.
Beskæftigelse:
SF Horsens ser fortsat positivt på den trepartsaftale, der er indgået mellem Horsens Kommune, DI, LO og Horsens Erhvervsråd under overskriften Horsens Alliancen. Aftalen sikrer at mere fordelagtige rammevilkår for det lokale erhvervsliv i form af en gradvis nedsættelse af dækningsafgiften kædes sammen med et krav om lokal beskæftigelse. Det er naturligvis SF’s klare position at sammenhængen mellem de to ting er en forudsætning for aftalens fortsatte opretholdelse, og at der skal fremlægges dokumentation herfor i forbindelse med en fortsat nedjustering af dækningsafgiften.
Vi befinder os nu i en situation, hvor den økonomiske krise er på retur og det lysner for beskæftigelsen. I en sådan situation er det utrolig vigtigt, at vi formår at løfte den sidste gruppe af langtidsledige arbejdsløse. Da vi samtidig står i en situation med stor efterspørgsel på især det specialiserede faglærte område foreslår SF at parterne omkring Horsens Alliancen indgår et nyt samarbejde med fokus på opkvalificering af ufaglærte langtidsledige – evt. i form af eksempelvis voksenlærlingemodellen – der skal sikre, at vi får de sidste med i beskæftigelse og samtidig imødekommer virksomhedernes efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft.
Der findes dog også en gruppe af ledige, som blandt andet pga. kronisk sygdom, psykiske lidelser, sociale, sproglige og personlige problemer eller forskellige funktionsnedsættelser har ekstremt svært ved at vinde fodfæste på det ordinære arbejdsmarked og alle de krav, der er tilknyttet det ordinære arbejdsmarked. SF ønsker, at der i forbindelse med denne gruppe af ledige sættes fortsat kommunalt fokus på de muligheder som socialøkonomiske virksomheder giver.
Teknik- og miljø/Bæredygtighed:
Horsens skal være en mangfoldig kommune med plads til mange forskellige mennesker og boformer. Derfor ønsker SF en fortsat byudvikling, der tager hensyn til dette. Både når det gælder midtbyen, de forskellige kvarterer i Horsens, havnen og de mange nye udstykninger, men
selvfølgelig også i kommunen som helhed. Der har nu i en hel del år været fokus på udstykning af grunde til private ejerboliger og ejerlejligheder i den dyrere ende af spektret, men Horsens Kommune skal også have ordentlige boliger til lavindkomstgrupper og studerende, og her er i de kommende år en stor udfordring for Horsens Kommune. I den fortsatte udbygning af boligmassen i kommunen skal der derfor være et øget fokus på etableringen af ungdomsboliger, kollegiebyggeri og alternativt byggeri, der kan udlejes til en leje, som også er til at betale på eksempelvis sociale ydelser, som i disse år for manges vedkommende nedsættes væsentligt, og som i nogle tilfælde tvinger folk ud i hjemløshed.
Omkring de forurenede grunde på havnen er det SF’s opfattelse, at kommunen skal være i løbende dialog med regionen, således, at der inden for en overskuelig fremtid gøres noget for at hindre udsivningen af forurenet vand til fjorden. Oprydningen af de forurenede grunde aktualiseres også af de fremtidige planer for havneområdet.
SF ønsker at styrke den kollektive trafik mellem oplandet, mellembyerne og Horsens. SF foreslår, at Horsens Kommune igangsætter en proces, hvor borgere, fagfolk og andre interessenter mødes med kommunens repræsentanter for at overveje og komme med forslag til hvordan man bedre, smartere og også gerne billigt kan forbinde Horsens med opland og mellembyer på en måde, der kan være med til at skabe bæredygtig udvikling i disse områder.
Horsens Kommune skal i de kommende år rykke afgørende på de grønne ambitioner. SF foreslår i den sammenhæng, at Horsens Kommune udvælger en række strategiske satsningsområder i forhold til den grønne omstilling, hvor kommunen i løbet af de kommende år vil placere sig i en national og måske endda international førerposition. Det kunne være i forhold til EL-biler eller i forhold til genanvendelse og cirkulær økonomi. Det vigtigste er, at Horsens Kommune på en række områder viser en vilje til at gå forrest, og samtidig også tiltrække og skabe nye, grønne jobs. Her vil det være naturligt, at kommunen allierer sig med lokale virksomheder, klimarådet og borgerne og finder lige præcis de satsningsområder, som der er særlig god baggrund for at udvikle på i Horsens Kommune.
Andre budgettemaer:
År for år vokser Horsens som international studieby, og samtidig bliver det mere og mere oplagt, at der mangler et samlingssted - et ungdoms- eller studenterhus - i Horsens by i forhold til denne stadig større gruppe af unge mennesker. Man kunne eksempelvis overveje at indrette den gamle politigård (eller dele af denne) til studenterhus med café, værksteds- og mødelokaler. Eller man kunne indarbejde ideen om et studenterhus i et kommende projekt på slagterigrunden.
En ren og præsentabel bymidte er for SF en væsentlig målsætning. Det er SF’s opfattelse, at der skal strammes op i forhold til den forståelse, der i sidste års budgetforhandlinger førte til, at kommunen overlod en større del af den daglige oprydning til handelslivet til gengæld for ikke at indføre en afgift for brug af udearealer på Søndergade. Som ordningen fungerer nu er det ikke SF’s opfattelse, at denne forpligtelse altid bliver taget alvorligt nok.
I forbindelse med at holde bymidten ren er det naturligvis også vigtigt, at kommunen sørger for, at der er mulighed for nemt at komme af med sit affald, men for SF er det også vigtigt, at kommunen finder smarte løsninger