
Ansatte i byggefirmaet HusCompagniet i Horsens har allerede udfyldt 70 ansøgninger om byggesager på den digitale selvbetjeningsløsning Byg og Miljø. Hurtigt og nemt lyder vurderingen af det digitale system, bl.a. fra bygningskonstruktør Jesper Jensen.
Det bliver fremover meget nemmere for folk inden for byggebranchen – og borgere i øvrigt - at udfylde ansøgninger om byggesager.
Pr. 1. december tog Horsens Kommune nemlig den digitale og lovbestemte selvbetjeningsløsning Byg og Miljø i brug. Løsningen guider hurtigt, nemt og målrettet ansøgerne igennem processen.
En af de mange fordele ved løsningen er, at alle ansøgere mødes af det samme system, hvilket kan have stor betydning, hvis man bygger forskellige steder i landet.
Det kan HusCompagniet, som er et landsækkende byggefirma med kontor i blandt andet Horsens, nikke genkendende til:
- Vi har indtil nu udfyldt 70 ansøgninger om byggesager på Byg og Miljø og kan klart mærke fordelen ved, at ansøgningerne er ens for alle kommuner. Det sparer tid. Tidligere kunne vi også risikere en postgang over flere dage, hvor digitaliseringen nu sikrer en noget hurtigere ekspedition, fortæller Jette Rasmussen, der er teknisk designer i HusCompagniet Midt- og Nordjylland A/S.
Hun understreger også fordelen ved, at man kan gå til og fra den digitale ansøgning, hvilket er en fordel, når man har mange jern i ilden.
Den digitale løsning sikrer, at ansøgerne trin for trin guides igennem processen og herved får det fulde overblik over, hvilke aktiviteter der kræver en tilladelse.
Et enkelt klik til slut og vupti: ansøgningen havner hos rette myndighed. Undervejs kan ansøgeren følge behandlingen af sin sag, ligesom der også vil komme besked, når der er henvendelser eller afgørelser fra myndigheden.
Ifølge Charlotte Sindahl Pasgaard, afdelingschef i Byg og Erhverv i Horsens Kommune vil alle ansøgninger i bygge- og miljøsager fremover udelukkende blive håndteret digitalt:
- Det vil gøre ansøgningsprocessen meget nemmere for alle, der skal udfylde bygge- eller miljøansøgninger. Systemet vil dog især være en stor hjælp for professionelle byggefolk som håndværkere, arkitekter og rådgivere, der ofte sidder med store og komplekse projekter. Vi undgår ganske enkelt – som tilfældet var med håndteringen af blanketter - at skulle sende ansøgninger tilbage på grund af fejl eller mangler. På den måde sparer ansøgerne tid og penge, siger Charlotte Sindahl Pasgaard og understreger samtidig, at folk, der føler sig usikre på at bruge selvbetjeningsløsningen, bliver hjulpet i gang.
Det sker i form af tilbud om fyraftensmøder og efteruddannelse og via den digitale hotline 70 20 00 00.
Udover den digitale selvbetjeningsløsning kan folk også søge viden på Byg og Miljø om regler på en adresse eller matrikel.
Blandt andet ligger der oplysninger om kommune- og lokalplaner, byggelinjer, fredningslinjer m.m., ligesom forhold som drikkevandsinteresser eller mistanke om jordforurening bliver vist.