Stjernerne kommer til Horsens



Astronomisk Selskab blev grundlagt i 1916, og i løbet af de forløbne 100 år er der sket så mange nye opdagelser, at verdensbilledet i dag et helt andet end på vores oldeforældres tid. Astronomisk Selskab markerer 100 års jubilæet ved at sætte fokus på Danmark som rumfartsnation og ændringen af verdensbilledet ved at sende en udendørs vandreudstilling rundt i landet og udgive en voksenbog og otte børnefagbøger.
 Udstillingen, Danmark i Rummet, består af 32 store plancher, som viser et bredt udvalg af spændende astronomiske emner med særlig vægt på danske forskeres indsats - fra Tycho Brahes observationer i slutningen af 1500-tallet og Ole Rømers opdagelse af lysets hastighed i 1676 til Andreas Mogensen og hans rumrejse i 2015.
 Der fortælles også om satellitter og rumfartøjer med danske stjernekameraer, om planeter i andre solsystemer og meget mere.
 Nu er turen kommet til Horsens, hvor plancherne opstilles på Vitus Berings Plads i perioden 11. april til 3. maj.
 I Horsens er udstillingen kommet i stand gennem samarbejde med Horsens Astronomiske Forening.
 ”HAF”, Horsens Astronomiske Forening arrangerer i løbet af udstillingsperioden en forevisning i dagtimerne på Vitus Berings Plads med foreningens solteleskop og medlemmers solteleskoper. Eftersom forevisningen er afhængig af vejrforholdene, kan tidspunktet selvsagt ikke bestemmes på forhånd, men vil blive meddelt på foreningens hjemmeside:
http://haf-astronomi.dk -  Der planlægges også i udstillingsperioden en guided tur på Planetstien (Bollerstien).
 Som led i jubilæet har en række forskere ved danske universiteter skrevet en flot, illustreret bog med titlen Verdensbilledet i forandring - et hundredårigt perspektiv. Her gennemgås, hvordan vores opfattelse af Universet har ændret sig markant gennem de seneste 100 år. For børnene er der udkommet otte nye små bøger om Rummet i Forlaget Epsilons serie Vild med Viden.
 Udstillingen og bøgerne er skabt i samarbejde med Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet samt DTU Space og er produceret af Forlaget Epsilon, som har modtaget økonomisk støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Fonden Dr. Wieth-Knudsens Observatorium.

 

Løbende annoncer

 

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

Ringvej Syd
29. maj 2025