
I år får jeg en særligt dejlig jul. For jeg er fyldt med glæde efter mødet med nogle mennesker, som jeg netop har mødt i et land, som på alle måder ligger meget langt fra vores.
Landet er Kap Verde – en lille østat, som ligger i Atlanterhavet lige ud for den vestafrikanske kyst.
I 28 år har Børnefonden lavet udviklingsarbejde i landet. Dengang organisationen kom til, var Kap Verde ramt af hungersnød. I dag tre årtier senere kan det lille ørige kalde sig et mellemindkomstland, der er klar til at stå på egne ben. Og derfor overdrager Børnefonden nu sine aktiviteter til landet selv for at bruge kræfterne i de lande, hvor behovet er større. Som ambassadør for Børnefonden har jeg netop besøgt Kap Verde for med egne øjne at se den forskel, som organisationen og dens støtter har gjort. Og det, jeg så, gjorde stærkt indtryk på mig.
Stærke skæbner
På min rejse mødte jeg flere unge mennesker, der har fået støtte af sponsorer gennem Børnefonden – sponsorer, der bogstaveligt talt ændrede deres liv. 24-årige Amarildo havde svært ved at holde tårerne tilbage, da han fortalte mig, hvordan en sponsor havde givet ham muligheder, som han ellers aldrig ville have haft. Han fik betalt sin skolegang og begyndte til capoeira – en sport, der lærte ham disciplin og fællesskab og holdt ham væk fra kvarterets barske miljø.
Også mit besøg hos den 21-årige Edneida gik lige i hjertet. Hun voksede op under fattige kår i et hjem, hvor der kun var råd til det allermest nødvendige. Hun havde en øjensygdom, men familien havde ikke råd til lægehjælp. Edneida fortalte, hvordan støtten fra en dansk sponsor gav hende mulighed for at komme til lægen og i skole. Det førte til en uddannelse som kok, og i dag forsørger hun hele sin familie på syv – forældre, søskende og ikke mindst sin lille søn. Dejligt at se, hvordan en sponsor på den måde kan gøre en forskel for en hel familie.
Jeg er glad og stolt
I Kap Verde har Børnefonden altså bl.a. arbejdet for, at børn, som ellers aldrig ville være kommet i skole, har fået muligheden. De har givet støtte til skoler, børnehaver og sundhedscentre - ligesom de gør det i andre af verdens fattigste lande. Det har givet pote. Da Børnefonden kom til Kap Verde i 1989 fuldførte kun hvert tredje barn seks års skolegang. I dag lykkes det for næsten alle børn i Kap Verde at gennemføre grundskolen, og antallet af analfabeter er faldet drastisk.
Var det ikke for de mange danskere, som havde støttet et sponsorbarn, havde Børnefonden ikke kunnet hjælpe alle de børn til at få en uddannelse. Det gør mig helt vildt glad – og stolt - at så mange tusinde danskere hver dag giver den form for støtte og på den måde er med til at løfte hele familier – og lande - ud af fattigdom.
Julen handler om at give. Her har sponsorer bidraget til at give et barn en barndom og en familie en lys fremtid. Hvis ikke dét skulle finde det gode julehumør frem hos mig, hvad skulle så? God jul til jer alle.