I Rumænien bliver ældre, psykiatriske patienter stuvet sammen på hospitaler, der vækker minder om børnehjemsbørnenes forhold under kommunismen.
Foreningen Hjælp de ældre i Rumænien kæmper en kamp op ad bakke for at forbedre forholdene i et land, der godt nok er medlem af EU, men som ligger lysår fra den hospitalsstandard, vi kender i denne del af verden.
- Jeg har derfor skrevet til de danske EU-parlamentarikere, og Jørn Dohrmann har valgt at gå ind i sagen. Jeg er bare så taknemmelig over, at han gør det, siger Laila Christensen, som i de seneste tre år har været formand for Hjælp de ældre i Rumænien.
Hjælp de ældre
Jørn Dohrmann, der er en af Dansk Folkepartis fire EU-parlamentarikere, beskæftiger sig primært med landbrug, miljø og forholdende til lande udenfor EU i sin egenskab af formand for SINEEA-delegationen:
- Men da jeg så henvendelsen fra Laila Christensen, blev jeg rørt over de forhold, man byder de psykiatriske patienter i Rumænien. Folk skal behandles ordentligt overalt, og hvis jeg kan være med til at hjælpe bare en lille smule, så gør jeg det meget gerne.
Han har derfor taget initiativ til at stille et spørgsmål til Kommissionen og bedt om svar på, om man er vidende om forholdende, samt om Kommissionen vil handle på de oplysninger, der kommer fra den danske, humanitære forening.
- Jeg føler faktisk, at det er min pligt. Det mener jeg seriøst. Vi må aldrig blive politikere med sten-hjerter. Vi skal altid have det menneskelige aspekt med, siger Jørn Dohrmann.
30 patienter - en stue
I udredningen, som foreningen sendte til EU-parlamentarikerne, kan man læse om, hvordan psykiatriske patienter stuves sammen i 30-personers sovesale med senge så tæt, at den ene patient må stå ud til højre den anden til venstre for ikke at lande i naboens seng.
- Her er absolut intet privatliv. Heller ikke, når man er døende. Sidst, jeg var dernede, så jeg to ældre mænd, der lå for døden på den store stue. Det er uværdigt, men ingen gør noget, for i Rumænien er der udbredt korruption, og der kommer ingen penge til denne gruppe. Derfor er jeg dybt, dybt taknemmelig over Jørns hjælp, siger Laila Christensen.
Og ifølge foreningen er hjælpen mere påtrængende end nogensinde. Den personlige pleje består i, at patienterne spules med store vandslanger, aktiviteter i de store, kolde hvide rum er der ingen af, ligesom der heller ingen behandling finder sted.
- Læg hertil, at to sygeplejersker skal tage sig af 110 patienter, så har man menneskelig fornedrelse og uværdighed. Derfor venter jeg spændt på, hvad Kommissionen vil svare på henvendelsen, siger Laila Christensen.
Den humanitære forening Hjælp de ældre i Rumænien har eksisteret i omkring ti år.