
Jeg har drevet maskinværksted i Hurup Thy i Nordvestjylland det meste af mit voksne liv. Før det var det min far, der havde forretningen - før det, min farfar. Vi fremstiller metalkonstruktioner og foretager reparationer. Det har vi gjort siden 1927.
Vi kender derfor metalbranchen ganske godt og har set lidt af hvert. For et par år siden blev det ved lov besluttet, at alle der arbejder med stål, der indgår i byggeri, skal have en såkaldt CE-certificering med tilnavnet EN1090. Det betyder, at det skal kunne dokumenteres, at man følger nogle bestemte regler og procedurer i arbejdet.
Formålet er at sikre en god og ensartet kvalitet i bygningsstål, og det er som sådan egentlig fornuftigt nok, mener nogen. Andre hævder, at man sådan set havde kvalitet i forvejen. Nogle tredje siger, at det alligevel ikke har den ønskede effekt. Men lov er lov, og det retter vi os selvfølgelig efter i Hurup Thy.
For os kostede det omkring 100.000 kr., at blive CE-certificeret og ændre på maskiner og arbejdsmetoder, og herefter 3.437 kr. om året at beholde certifikatet. Det må man så betale, hvis man vil følge loven. Her får man til gengæld nogle rutiner i sit arbejde, som man kan have glæde af. Den køber vi også.
En række private, men offentligt godkendte virksomheder, lever så af, at være dem der tager ud og vurderer om stålvirksomhederne stadig lever op til kravene - et såkaldt audit. Her sender de en mand på besøg i virksomheden i tre timer. Det er også en del af det. Hans besøg koster 13.600 kroner - og her ville vi gerne sige stop.
Men du kan ikke sig nej til CE-certificering, for så må du ikke arbejde med bygningsstål, hvilket omfatter meget af det arbejde, vi lever af. Vi omsætter for en million om året på bygningsstål, så i den sammenhæng er det en mindre udgift.
Men det undrer mig, at disse virksomheder, der er offentligt godkendte, skal have 13.600 kroner hver gang, de kommer på besøg. Hvem har besluttet, at de må tage den pris? Hvad er deres reelle udgifter? Er der nogen konkurrence? Hvad hvis de sætter prisen til 23.000 kr. næste gang? - skal vi så bare betale det?
I brancheforeningen Arbejdsgiverne har vi startet et gratis netværk for virksomheder over hele landet, der er CE-certificeret og arbejder med bygningsstål. Her har vi netop indgivet et høringssvar til Trafik- og Byggestyrelsen om audit. Arbejder du også med bygningsstål, vil vi gerne have dig med i netværket. Det er lettere, når vi står sammen.