Fængselsmuseet i efterårsferien



Frihed er normalt ikke det første, man tænker på, når man hører ordet fængsel, men ikke desto mindre fylder friheden meget, når man sidder i fængsel, for det er netop den, man mister. Fængselsmuseets gæster kan i efterårsferien vælge mellem to forskellige temarundvisninger for voksne og store børn. For de mindste tilbydes Fangeleg, og alle tilbud tager på hver deres måde begrebet frihed op.

F. 2781 kom i fængsel på en tirsdag
På rundvisningen Livet i fængslet kan man høre om det, der adskiller et fængselsliv fra et liv i frihed. ”For eksempel var der ikke efterårsferie i fængslet”, fortæller historiker Anne Katrine Nagel Christensen, ”uge 42 var en almindelig uge, hvor fangerne vågnede i deres celler, gik på arbejde, havde et par timers afslapning og gik i seng igen. Det har vi før fortalt om på rundvisninger, men på denne rundvisning kan du desuden høre helt nye historier om det, der var anderledes: Vi fortæller om to fanger, der måske fik ideen til deres flugt i denne uge. Flugten involverede et papstykke, to sammenbundne lagner og store mængder af te. Der var også fanger, der håbede på, at kunne modtage et besøg i fængslets besøgsafdeling og glædede sig til at se deres børn. For fange F. 2781 var tirsdagen i denne uge helt speciel. Det var nemlig hans første dag som fange og dermed begyndelsen på hans 11 år lange liv i fængslet.”

Gennemtænkte planer, fingerfærdighed og vovemod
I fængselsmuseets andet rundvisningstilbud Flugthistorier lægges der vægt på den frihed, fangerne ofte længtes efter: ”Vi vil fortælle helt nye historier, vi ikke har fortalt om før”, lover Anne Katrine Nagel Christensen og fortsætter: ”for eksempel var der i 1982 en fange, der prøvede at flygte hele tre gange uden held. Han var meget opfindsom og udtænkte en flugtplan med slangebøsse, falsk nøgle og en svævebane. Flugten endte med, at fængslet måtte tilkalde brandvæsenet.” På rundvisningen kommer man rundt i Fængselsmuseet og ser nogle af de genstande og steder, der har været en del af flugthistorierne. Og der er også plads til de helt klassiske flugthistorier som Carl August Lorentzens flugt under jorden den 23. december 1949.

”Det her fængsel har været lukket lige så mange år, som jeg er gammel.”
Fængselsmuseets rundvisninger er tilrettelagt for børn fra 10 år og voksne. Det betyder dog ikke, at mindre børn snydes – tværtimod. Børn fra 4 år kan med Fangeleg få en helt speciel introduktion til fængslet, hvor leg og bevægelse er i fokus. Anne Katrine Nagel Christensen fortæller: ”gennem små historier og opgaver opdager børnene, hvad livet i fængslet egentlig indebar. Du måtte ikke have din hund med i fængsel, men gerne din fugl. Du kunne ikke altid ringe hjem, men kunne sende et postkort, og selvom gryderne var store, var madportionerne altid samme størrelse.” Børnene kan også prøve, om de har færdighederne til at blive gode klemmesamlere, eller om de kan gøre flugtkongen Lorentzen kunsten efter. Endelig er der plads til eftertanke og aha-oplevelser, for eksempel ved at opdage, hvad tiden egentlig er for en størrelse. Anne Katrine Nagel Christensen kan specielt huske en dreng på 8 år, der for nyligt var på besøg i Fængselsmuseet og udbrød: ”Det her fængsel har været lukket lige så mange år, som jeg er gammel!”.

Fangeleg tilbydes hver dag kl. 11.30 i uge 42. Forløbet varer 75 minutter og koster 35 kr. pr. person, når entréen er betalt. Børn under 18 år har gratis adgang. Rundvisningerne Livet i fængslet og Flugthistorier tilbydes fem gange dagligt i uge 42. De varer 60 minutter og koster 35 kr. pr. person, når entréen er betalt. Børn under 18 år har gratis adgang.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025