Flaskehalsproblemer skal tages i opløbet



Da krisen kom, forsvandt mange industrijob over hele landet. Nu er opsvinget så småt i gang, og der skabes igen nye arbejdspladser. Men udfordringerne lurer forude. Danske industrivirksomheder oplever nemlig i stigende grad at have problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft.
En ny rundspørge blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter i industrien viser, at knap fire ud af 10 virksomheder er udfordret af manglen på kvalificeret arbejdskraft. Udfordringerne er opstået, fordi industriens beskæftigelse er steget gennem de senere år, hvor mange virksomheder igen har fået vind i sejlene.
I Dansk Metal er vi er naturligvis begejstret for, at beskæftigelsen stiger, men vi bevarer begge ben på jorden. Derfor tager vi det særdeles alvorligt, når meldingerne fra virksomhederne er, at de er udfordret af mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Når virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, de efterspørger, får det store konsekvenser. Ikke bare for den enkelte virksomhed, men for Danmark i det hele taget. Hver anden eksportkrone hentes hjem af industrien, og disse eksportkroner risikerer Danmark altså at gå glip af, hvis industrivirksomhederne må sige nej til ordrer.
På trods af vanskeligheder med at finde kvalificerede faglærte er der fortsat ledige industriteknikere, maskinarbejdere, smede, svejsere og værktøjsmagere m.fl. Problemet er ofte, at en stor del af de ledige kommer fra arbejdspladser, hvor de har anvendt ældre maskiner, udstyr og teknologi. Det betyder, at de i mange tilfælde står uden de nødvendige kompetencer og certifikater.
Løsningen er derfor todelt:
For det første skal der her og nu fuld skrue på brugen af jobrettet efteruddannelse. Efteruddannelsessystemet skal gøres mere fleksibelt, og så skal både virksomhederne og kommunernes jobcentre længere frem på banen. Ved at målrette kurser mod det mest efterspurgte, vil man kunne løse både virksomhedernes og de lediges udfordringer. Det er vejen til at imødegå egentlige flaskehalsproblemer.
For det andet skal virksomhederne i langt højere grad være med til at uddanne fremtidens dygtige industriarbejdere ved at oprette praktikpladser og tage langt flere lærlinge ind. Det er paradoksalt, at der findes virksomheder, der er udfordret af mangel på kvalificeret arbejdskraft og samtidig ikke ansætter lærlinge. Det paradoks er vi simpelthen nødt til at få gjort op med, hvis Danmark også fremadrettet skal bevare sin position som et produktionsland i verdensklasse.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025