Horsens Kommune har siden 2013 valgt at satse målrettet på at anbringe børn i familiepleje fremfor på institution, da man mener, at børn udvikler sig bedst i familiære rammer.
Og indsatsen ser ud til at lykkes.
Antallet af frivilligt og tvangsanbragte børn i familiepleje er således steget med 14 procent point fra 2014 til 2017.
Dengang var i alt 135 børn anbragt i plejefamilier svarende til 55 % af alle anbragte børn. I år er tallet oppe på 148 børn, hvilket udgør hele 69 % af de anbragte børn.
Ifølge Hanne Boisen, der er leder af Familieplejen, kommer der løbende henvendelser fra plejefamilier, som har hørt, at familieplejekonsulenterne i Horsens Kommune er gode til at understøtte plejeforældrene i deres arbejde med børnene.
- Det ry er vi selvfølgelig glade for at have, siger Hanne Boisen og tilføjer, at Horsens Kommune jævnligt holder en messe for at tiltrække nye og gerne yngre plejefamilier.
En af de familier, som er blevet inspireret på messen, er Brian og Birgitte Eskildsen. Parret blev godkendt som plejefamilie for tre år siden. De startede først som aflastningsfamilie men er i dag også plejeforældre for et barn, der er frivilligt anbragt i fuldtidspleje. De er desuden selv forældre til to voksne børn på 17 og 20 år.
Før de blev godkendt som plejefamilie, deltog de i et obligatorisk grundkursus, og det blev lidt af en øjenåbner for dem begge.
- Jeg var for eksempel ikke klar over, hvor stor betydning samarbejdet med barnets biologiske forældre har. Jo bedre samarbejdet er med dem, desto bedre går alting, siger Brian.
Også Birgitte, som før har været dagplejer, fik på kurset redskaber til at tackle en helt ny rolle som plejeforælder.
- Vi er vant til at have børn og forældre i huset, men nu var vi pludselig en offentlig familie med forældre på sidelinjen, som vi skulle forholde os til på en helt anden måde. Også i forhold til omverdenen var alt nyt, fordi vores plejebarn skulle være en del af familien på lige fod med os, fortæller Birgitte.
Parret har siden starten haft tæt kontakt med kommunens familieplejekonsulent. Blandt andet om hvordan man tackler tilknytningen til barnet.
- Det sværeste er ikke at tage barnet til sig som sit eget. Det sværeste er at skulle holde sig for øje, at barnet kun er til låns. Vi ved som udgangspunkt ikke, om vores plejebarn skal bo hos i to måneder eller flere år. Selv håber vi på, at relationen varer livet ud, siger Brian og Birgitte.