Det lykkes flere børn og unge at tabe sig. Det mærker sundhedsplejerskerne på Overvægtsklinikken i Horsens Kommune.
Horsens Kommune startede klinikken i 2013 som led i det to-årige Projekt Holbæk Metoden, der havde til formål at stoppe svær overvægt hos børn og unge.
Siden da har 300 børn og deres familier været i behandling på klinikken, der i dag er gjort til et permanent tilbud i kommunen.
Og der kommer hele tiden flere børn og unge til, oplyser Gitte Just Wenneberg, der er klinisk diætist i Overvægtsklinikken.
- Vi møder jo børnene ved de obligatoriske sundhedstjek i skolen, men vi ser også en tendens til, at tilbuddet når videre ud til de unge - for eksempel via mund-til-mund metoden og de praktiserende læger, fortæller hun.
14-årige Jonas Tolstrup Jensen er én af de unge, der har erstattet store mængder fedt med muskler. Da han som 11-årig blev opfordret til at starte i Overvægtsklinikken, var han meget overvægtig og havde en fedtprocent på 35,6. Den er i dag faldet til 22,6.
Jonas har med andre ord taget den sunde livsstil til sig og er fuldt ud indstillet på, at der sådan groft sagt er tale om et livslangt fravalg af hvidt brød og pasta til fordel for faste måltider og masser af motion.
Selvom meget skulle ændres, er livsstilen hurtigt blevet en vane for ham. Og det til trods for at han dagligt går op og ned ad sin tynde tvillingebror, der kan spise sovs af en ske, uden at det ses.
Ifølge Flemming – der er far til Jonas – omfatter projektet hele familien, og Jonas er da også blevet spurgt, om det generer ham, hvis broren spiser løs af alt det, han selv skal gå i en stor bue uden om.
Det genererer ikke Jonas. Alligevel bakker hele familien inklusive broren op om den nye livsstil.
- Vi har aldrig været fanatiske med sundhed og kan sagtens tage en lørdag aften med slik og kager, men Jonas’ kamp med kiloene har betydet, at hele familien nu er generelt vedholdende, når det gælder en sund livsstil, fortæller Flemming.
I Horsens Kommune har 125 børn indtil videre afsluttet et forløb på Overvægtsklinikken.