Flyttedag for HimmelbjergetDen nyopstillede turistinformationstavle til Himmelbjerget i nordgående retning ved E45 et par kilometer før frakørsel 52 mod Ry og Skanderborg.

Siden Vejdirektoratets forsøgsordning startede i 2011 med store motorvejstavler til nationale seværdigheder, er tyskere og andre udlændinge i nordgående retning på E45 blevet mere vildledt end vejledt. Ud for Horsens Nord stod nemlig tavlen til Himmelbjerget et par kilometer før Danish Crown ved frakørsel 55. I slagteriets rundkørsel ville for eksempel Günther undrende spørge Gerda:

”Wo ist der Weg zum Berg des Himmels?” Hvorefter tyskerne typisk ville køre på E45 igen med kurs mod frakørsel 54. Her ville Gerda endnu mere forvirret udtrykke:

”Aber Günther, was für einer Bavnehoch ist das? Wir müssen nach Hause fahren!” Frakørsel 53 gav heller ikke gevinst.

Okay – spøg til side. For at følge den lige vej til Himmelbjerget skal motorvejstrafikanter helt frem til frakørsel 52 for at svinge mod Ry. I sydgående retning har tavlen hele tiden været logisk placeret et par kilometer før frakørsel 52. Nu er det endelig bragt i orden i nordgående retning efter 3 ½ års sagsbehandling. Tavlen blev flyttet 10. juli og er nu suppleret af en undertavle med teksten: Distance 18 km.

Hvem skilter vi for?

- Danmark er et dejligt land med mange smukke seværdigheder og spændende turistattraktioner – ikke mindst her i det midtjyske. Derfor styrker vi nu den danske turistindustri, sagde fhv. transportminister Hans Christian Schmidt, da han i 2016 inviterede seværdigheder til at ansøge om at bliver anerkendt til brune turistinformationstavler langs danske motorveje.

Det indebar, at Skanderborg Kommune og VisitSkanderborg ansøgte om brune tavler til Søhøjlandet, Ejer Berge og Øm Kloster Museum. Alle tre blev godkendt, men Himmelbjerget i nordgående retning blev ad flere omgange afvist med en begrundelse om meget trafik og mange uheld på strækningen. Siden er motorvejen udvidet fra to til tre spor.

- Vi er rigtig mange herhjemme, der kender Himmelbjerget, og de brune turistinformationstavler minder os om noget af det ’danskeste’, siger Marianne Purup, Greenways.dk, og fortsætter med et smil:

- Vi var rigtig glade, da de første motorvejstavler kom op. Men at den sidste brune tavle nu står helt geografisk korrekt, inspirerer til et spontant besøg på Himmelbjerget og er med til at brande det historiske sted endnu bedre.

Ifølge Vejdirektoratets trafikmålinger kører der til hverdag omkring 60.000 køretøjer i gennemsnit på motorvejsstrækningen mellem Horsens og Skanderborg.

Løbende annoncer

Mest læste artikler

Ugens Annoncer

Seneste video

Borgmester Peter Sørensens virtuelle nytårskur
03. jan 2021