Årets sidste temasøndag byder på en unik oplevelse, når Niels Ole Frederiksen i autentiske rammer fortæller om at vokse op mellem yderhegnet og ringmuren på det tidligere Statsfængsel i Horsens. Som søn af viceinspektør og senere inspektør Arne Frederiksen var Niels Ole Frederiksen tæt på livet i fængslet og Danmarkshistoriske begivenheder, der gjorde store indtryk på ham.
Besøg i kartoffelkælderen, der normalt er lukket for publikum
Niels Ole Frederiksen vil begynde med en begivenhed, som stadig står lysende klart i hans erindring: den dag han sammen med inspektørens søn Eigil så et hul i inspektørens kartoffelkældergulv blive dækket til. Herigennem var selveste Carl August Lorentzen flygtet i 1949. Mens Niels Ole Frederiksen fortæller, vil han gå i Lorentzens fodspor og vise de centrale steder for flugten. Og som noget helt specielt kommer man ned i inspektørens kartoffelkælder, der til dagligt ikke er tilgængelig for publikum.
Fortællinger med kaffe og kage i forsamlingshuset
Derefter er der mulighed for at hvile benene og få varmen, mens der i fængslets forsamlingshus bliver serveret kage og kaffe i et Fængslet-krus, som man kan tage med hjem bagefter. Her fortæller Niels Ole Frederiksen om dengang fængslet var fyldt med liv – faktisk var mange af cellerne dobbeltbelagt, da de fleste af fangerne i 1940’erne og 1950’erne var krigsforbrydere og landssvigere, der fyldte godt op i de danske fængsler. Her vil Niels Ole Frederiksen blandt andet fortælle om den tyske rigsbefuldmægtigede Dr. Werner Best, som efter Retsopgøret kom til Horsens, og hvis løsladelse i 1951 vakte stor opsigt.
Oplæsning i fængselskirken
Til sidst vil Niels Ole Frederiksen vise fængselskirken frem. Niels Ole Frederiksen blev døbt i kirken i 1946, hvilket gjorde indtryk på flere af fangerne, som var med til barnedåben. De beskrev efterfølgende oplevelsen i deres breve, som Niels Ole Frederiksen vil læse uddrag af. En fange blev så grebet, at han skrev et digt, og det vil Niels Ole Frederiksen læse op i kirken - 68 år efter, at det blev skrevet på et stykke brunt indpakningspapir i en af fængslets celler.
Niels Ole Frederiksen er en medrivende og levende fortæller, og på årets sidste temasøndag kommer de fremmødte i autentiske rammer helt tæt på hans barndomssteder, mennesker og oplevelser i fængslet.