
Har man et sumpet område på sin matrikel, er det ikke nødvendigvis en god idé at grave området ud til en sø – i hvert fald ikke uden at spørge kommunen først.
Området kan nemlig være registreret som beskyttet naturareal, og så er hovedreglen: nix pille.
Beskyttede naturarealer omfatter vandhuller, søer, heder, moser, enge, overdrev og strandenge.
- Mange borgere er ikke klar over, om der er registreret beskyttet natur på deres ejendom, eller inden for hvilke grænser det beskyttede naturareal er placeret. Det er meget forståeligt. Men ved at gå ind på Horsens Kommunes Digitale Kort http://webkort.horsens.dk kan de nemt og hurtigt få et overblik over forholdene på lige netop deres ejendom og altså undgå eventuelle uoverensstemmelser, siger biolog Bente Andersen, Natur og Miljø i Horsens Kommune.
Hun tilføjer, at man i tilfælde af uoverensstemmelser vil arbejde på at få lavet en skriftlig aftale med lodsejeren om en løsning indenfor en given tidsfrist. Efterfølgende vil kommunen følge op på, at aftalen overholdes.
Som noget nyt skal kommunerne fremadrettet gennemgå den beskyttede natur inden for en 10 års periode, og Naturstyrelsen har netop gennemgået alle Danmarks beskyttede naturarealer.
I Horsens Kommune har registreringen af beskyttede naturarealer haft topprioritet siden kommunalreformen i 2007. Det betyder blandt andet, at kommunen hvert år gennemgår en delmændge af naturen i kommunen.
Naturstyrelsens gennemgang har løftet sløret for en del naturarealer, der ikke tidligere har været registreret som beskyttede naturarealer. Her er ofte tale om ”gamle” men kvalitetsmæssigt fine – og hidtil oversete – naturarealer.