
Når der er ro i klassen, giver det muligheder for at undervise eleverne forskelligt, og jo større fleksibilitet vi kan skabe i undervisningen, desto flere lige muligheder får børnene for at løse opgaverne. Dét er rammer for god inklusion.
Forældre, der følger deres børn helt ind i klasseværelset - og bliver der – forstyrrer den gode start på undervisningen.
Ifølge Dorthe Holm, der er specialkonsulent i Horsens Kommunes inklusionsteam, ønsker forældrene at give deres børn – fortrinsvis i de små klasser - mest mulig omsorg, men deres tilstedeværelse i klasseværelset kan gøre det vanskeligt at komme i gang med undervisningen til tiden. Det kan samtidig sende et signal til børnene om, at det er OK at forstyrre.
- Nogle forældre har meget svært ved at få sagt farvel til deres børn om morgenen. Derfor kan vi være nødt til at indskærpe over for dem, at de forlader klasselokalet senest kl. 8.00. Forældrene skal have tillid til, at de afleverer deres barn til kompetente lærere. Det giver den bedste start på skoledagen, mener Dorthe Holm.
Hun tilføjer, at forældrene heldigvis forstår meningen. De vil gerne fremstå som gode rollemodeller og tager derfor positivt imod henstillingen.
Inklusionsteamet i Horsens Kommune rykker ud til skolerne, når alle andre muligheder er afprøvet.
Og når først der er skabt ro til undervisningen, er det ofte små tiltag, der skal til for at opnå den nødvendige læring og trivsel, så alle elever – med eller uden diagnoser - får noget ud af skoledagen.
Eksempler på inklusionsteamets arbejde kan være at skabe et fælles regelsæt for børn og lærere. For lærernes vedkommende kan det være at møde op i klassen lidt før, det ringer ind. Det skaber ro i flokken, og man undgår, at børnene går i tomgang. For elevernes vedkommende kan der være regler om, at der hverken må spises eller drikkes imens der undervises, med mindre andet er aftalt.
- Når der er ro i klassen, giver det muligheder for at undervise eleverne forskelligt, og jo større fleksibilitet vi kan skabe i undervisningen, desto flere lige muligheder får børnene for at løse opgaverne. Dét er rammer for god inklusion, siger Dorthe Holm.
Inklusionsteamet har kontakt med alle skoler og daginstitutioner i løbet af et skoleår.
Inklusion i Horsens Kommune
- Inklusionsteamet i VISPU blev oprettet på Højvangskolen i 2005.
- VISPU står for videncenter vedrørende elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser.
- Teamet består af tre medarbejdere med pædagogisk indsigt i børn med særlige vanskeligheder.
- Elever fra kommunens skoler henvises til inklusionsteamet, der rykker ud, når alle andre muligheder er afprøvet.
- Børn med mere komplicerede diagnoser henvises til Højvangskolens egne centerklasser eller en af kommunens specialskoler.
Foto: Per Algreen/Horsens Kommune.
Klik her og bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis, og få nyhederne på din væg