Foredrag om mindfulness i Gedved



Mandag den 2. november bød Geved Kultur- og Medborgerhus på foredrag ved speciallæge i psykiatri ved Horsens Sygehus Ane Azalea Gildberg.
 Mindfulness er at være opmærksom på det enkelte øjeblik uden at dømme. Og det lyder jo ganske let og måske det også er det for de mennesker som har trænet. For de fleste af os, der deltog i foredraget er det en svær øvelse. Og heldigvis var det ikke en aften der kun var fyldt med ord. Der var også flere øvelser og det giver meget at snakke om bagefter. 
 Hvad tænker du på?
 Jeg tænker på, hvordan jeg skal holde op med at tænke på det, jeg tænker på!
 Det var en meget velforberedt og veloplagt foredragsholder, som de sidste 5-6 år har beskæftiget sig med mindfulness. Både som privat person, som mediterende og også som psykiater med en stor erfaringskapacitet er mindfulnes/kognitiv terapi et virksomt redskab, når mennesker vil være helt og fuldt til stede i det, de gør.
 Mennesker, og især det moderne menneske, er så fyldt med tanker. Og de er slet ikke lette at styre. Vores hjerne er kreeret til hele tiden at scanne vore omgivelser for at sikre vores overlevelse. 95 % af de tanker, vi tænker, og vi tænker gennemsnitligt ca. 60.000 tanker om dagen – er de samme, som vi tænkte i går. Det kræver vilje og træning at fange sine egne tanker og komme ind i nærvær og tilstedeværelse.
 Hvis vi skal have opmærksomhed mod det enkelte øjeblik, så kræver det øvelse, vilje og fokusering. Opmærksomheden går derhen, hvor der er mest energi. Det mærker vi f.eks. når vi har smerter et sted. Så er man sine smerter.
 Mindfulness er at bringe opmærksomhed på det aktuelle øjeblik. At blive og være nærværende i det der er. Og livet består kun af øjeblikke.
 For de fleste handler nærvær om at være til stede i en lykkelig tilstand. Men vi skal også have nærvær, når vi har det mindre godt eller har aversioner mod et og andet eller f.eks. ikke kan falde i søvn. Det kan f.eks. skyldes tankemylder, og her hjælper mindfulness ikke. Men det kan skabe et lille frirum, hvor vi kan vælge at give slip på tankernes kværnen. Når et menneske accepterer, hvordan det har det, så er det i færd med at løse problemet. Tag f.eks. smerter.
 For de fleste er mindfulness koblet sammen med ro, tilstedeværelse og lykke. Men vores hjerne er slet ikke beregnet på lykke. Den er indrettet til at foregribe farer, så vores fysiske eksistens er så sikker som muligt. Derfor kører tankerne for fulde knald, hvis ikke vi bliver i stand til at standse dem for en stund. Og det er energikrævende. Vi bliver trætte af at koncentrere os om ikke at tænke, men om at være i nuet.
 De fleste af os kender ordet nærvær og væren, som en dejlig følelse man f.eks. møder ude i naturen. Faktisk har vi alle mere eller mindre erfaring med hvad nærvær er. Bare lad være med at gøre det så svært.
 Foredraget blev krydret med mange små sanseøvelser. En af disse øvelser var at være fokuseret i lang tid på sin egen lillefinger uden at tænke tanker. Det er faktisk ret energikrævende. Det er meget lettere at lade tankerne fare. ”Aldrig før i mit liv har jeg væres så intens optaget af min venstre lillefinger i så lang tid, ” sagde en tilhører. Men det var både spændende og lærerigt!
 Et spændende og tankevækkende foredrag.
 ”Det er umuligt”, sagde Tvivlen.
 ”Det er farligt”, sagde Frygten.
 ”Det er unødvendigt”, sagde Fornuften.
 ”Gør det alligevel”, hviskede Hjertet.

yesFølg Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook her!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025