
Historien om Hitlers elitesoldat, der blev en af Danmarks mest forhadte mænd. Den priviligerede grosserersøn fra Charlottenlund melder sig til SS allerede som 18 - årig. Foto: DR Historie og Tro
Den tidligere SS-officer og mordanklagede Søren Kam var indtil sin død for to år siden den mest berygtede og mest omtalte nazist i Danmark. Onsdag den 12. april klokken 20.30 viser DR K historien om hans liv, baseret på private videooptagelser, der aldrig før har været offentliggjort.
Sammen med to andre begik Søren Kam et brutalt mord på BT’s redaktør Carl Henrik Clemmensen i 1943, men efter krigen skjulte han sig under falsk navn i Tyskland. Han kom aldrig for en domstol, selvom skiftende danske regeringer gennem et kvart århundrede prøvede at få ham udleveret.
I mellemtiden blev Søren Kam en ”nazistisk rockstar” i det europæiske SS-veteranmiljø blandt andet i selskab med Himmlers datter. Under krigen mødte han både Hitler og Himmler, og han var tiltænkt en stor rolle i Danmark, hvis tyskerne havde sejret. I programmet fortæller Søren Kam blandt andet om sine møder med de nazistiske topledere, om mordet på Clemmensen, de verdenshistoriske slag på østfronten og sit liv på flugt fra en dansk retssal.
Meldte sig til SS som 18-årig
Den privilegerede grosserersøn fra Charlottenlund meldte sig til SS allerede som 18–årig. Han blev en nazistisk berømthed på grund af sin dødsforagt på Østfronten, og han fik tildelt Jernkorsets Ridderkors, en af Det Tredje Riges største hædersbevisninger.
Hans sidste mission skulle være at forsvare 'Alpefæstningen'. Hitler havde planlagt, at han selv, Himmler og Det Tredje Riges øvrige topledere skulle kæmpe til sidste mand i de tysk-østrigske alper, og Søren Kam var en af de elitesoldater, der blev sendt i forvejen for at gøre ”fæstningen” klar. Da Hitler i stedet begik selvmord i Berlin, gik Søren Kam under jorden, og han dukkede først op under sit eget navn mange år efter krigen.
Parallelt med Søren Kams dramatiske liv giver programmet indblik i nazismens fascination og den ”modhistorie”, som Kam og mange andre tidligere SS-folk har bygget op om Anden Verdenskrig. I denne alternative fortælling var SS-soldaterne heltene, der forsvarede Europa mod kommunismen. En slags forløber for NATO. Og ingen vidste noget om KZ-lejrene - ifølge Kam.
Denne modhistorie kan ses som en nazistisk forløber for nutidens ”fake news”.
Politisk radikaliseret
Historien om Søren Kam er også historien om, hvordan mennesker i alle tidsaldre under de rette betingelser kan blive politisk radikaliseret i en grad, der kan føre dem ud i ekstreme voldshandlinger til gavn for ”sagen”, i Sørens Kams tilfælde det nazistiske 1000-årsrige.
Det er i den forbindelse tankevækkende, at Søren Kam kun var en ud af 12.000 danskere, der søgte ind i Waffen-SS. Det er langt flere end antallet af aktive modstandsfolk under det meste af besættelsen i Danmark.
’Søren Kam: Nazisten der aldrig fortrød’ er produceret af DR Historie & Tro og er tilrettelagt af Ole Retsbo, der har stået bag en lang række dokumentarer, temalørdage og dokumentarserier på DR, blandt andet ’I konspirationernes tid’, ’Af is skal du genopstå’, ’Dengang vi var på månen’, ’Hængt ud på forsiden’ og ’Sådan er danskerne’.
Ole Retsbo har også tidligere lavet programmer om Anden Verdenskrig, blandt andet serien ’Modstandskampens sidste vidner’.