En forsmag på Kina



Således kaldte Charlotte Hjermitslev sit foredrag i Medborgerhuset i Gedved tirsdag aften 11. november.
 Aftenen begyndte med en kinesisk middag i Cafeen, som en direkte udløber af foredragets titel.  Det var  en super god optakt til at se lysbilleder og høre foredrag fra det ubegribeligt store land, som i Danmark mest er kendt for sin smog, sin strenge et-barnspolitik, sin undertrykkelse af menneskerettighederne og sin  mangel på demokrati. I hvert fald på en demokratiopfattelse, som vi danskere kan acceptere. Meeenn vi handler gerne med dem.
 Charlotte som har opholdt sig i Kina i et halvt års tid både som studerende og som turist introducerede endvidere sit foredrag med en intention om, at give en introduktion til et Kina uden for den almindelige turisme eller i hvert fald med en anden vinkel på turismen. Der bor ca.  1,4 milliarder mennesker i Kina, hvor det officielle sprog er mandarin kinesisk. Men der er mange andre sprog i det store land, som så blot kaldes dialekter og som tales internt af mange i landsbyer eller i hjemmet. 
 Charlotte har læst kinesisk på Universitetet i Århus og har i  forbindelse med studiet opholdt sig i en længere periode både i Beijing og Shanghai. Også en ferie på egen hånd blev det til. Så hun havde meget på hjerte, og det var vi mange mennesker, som nød godt af. ”Jeg vil gerne vise et Kina, som almindelige turister ikke får at se. Det er jo et kæmpestort land med en befolkning på ca. 1.4 milliarder”.
 Der, hvor opholdet gjorde størst indtryk på Charlotte var selvfølgelig der, hvor hendes forestillinger ikke slog til. F.eks. havde hun ikke forestillet sig, at der var så koldt i Kina, også inden døre. ”Isolering af husene er noget man ikke lige er kommet til endnu,”  og at der også var snavset, fyldt med myg, og uhyggeligt på kollegiet i tilknytning til Universitet, havde hun heller ikke set komme. Men det hævdes ofte, at begrebet hygge er et udpræget dansk fænomen. I hvert fald savner man det, så derfor var det godt, at 6 timers indkøb i IKEA, og 12 timers intens rengøring på kollegieværelset reddede hyggen. Og det syntes alle de andre studerende også, så måske kan hyggebegrebet bide sig fast i Kina.
 Selvfølgelig måtte vi høre om Den Kinesiske Mur. Og se lysbilleder derfra endda fra forskellige steder og i forskelligt vejrlig. En rigtig turistattraktion. ”Men som hvid er man ofte en større attraktion end den attraktion man gerne vil besøge. Det havde vi ikke regnet med, og det gjaldt heller ikke lige omkring Muren, som jo tiltrækker turister fra hele verden. Men mange andre steder. Men heldigvis er kineserne venlige og gæstfrie. Det er svært at snakke sammen, for meget få kan snakke engelsk. Måske kan de læse engelsk, men det er næsten umuligt at forstå engelsk med kinesisk accent.
 Charlotte fik også en fornemmelse af Kommunistpartiets magt, idet hun kunne tænke sig at besøge Den Himmelske Freds plads på årsdagen for den store opstand. Det blev hun på det kraftigste frarådet af de kinesiske studerende.  ”Vi studerende fra Danmark må godt snakke om ”Kulturrevolutionen”, men det må kineserne ikke. Det er forbudt. Og det er Facebook også.
 ”Men”, siger Charlotte, ”de unge finder lige så stille ud af det, og man kan ikke holde sandheden skjult altid. Nogen tid måske, men ikke i længden. ”
 Og således opløftede, en smule klogere på Kina og godt underholdte, klappede de mange tilhørere som tak for en på alle måder spændende aften i selskab med Charlotte Hjermitslev og Kina.
 Næste foredragsaften i Medborgerhuset finder sted den 4. december kl. 19.30, hvor Anne Marie Danefeldt vil fortælle om kiromantik og meget mere. Anne Marie stammer fra Hovedgård.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025