En ny plancheudstilling på Gedved Egnsarkiv fortæller historien om 10 nedlagte lokale mejerier, som i perioden fra1880 til 1981 har været i drift i den tidligere Gedved Kommune.
De lokale mejerier var mejerierne Elling-Ejer, Gangsted, Gedved, Grumstrup, Hovedgård, Møballe, Saaby, Søvind, Tvingstrup og Østbirk. Hovedgård var et privat mejeri, alle de andre mejerier var andelsmejerier.
Ifølge Danske mejeriers håndbog fra 1916 blev Elling-Ejer Andelsmejeri oprettet i 1886, men et arkivfoto på Gedved Egnsarkiv fra mejeriet 25 års jubilæum viser, at mejeriet blev startet allerede i 1880, idet der på billedet er vist et jubilæumsskjold, hvorpå der står ”1880 -1905”.
Udstillingen fortæller i glimt historien om det enkelte mejeri, dets formænd, mejeribestyrer, mejerister, elever, mælkekuske og mælkemænd. Endvidere beskrives mælkens vej fra ko til mejeri, samt hvordan smør og ost blev produceret, og hvordan mælkeprodukterne kom ud til forbrugerne eller blev eksporteret.
I sommerhalvåret, inden malkemaskinerne fra omkring 1950 fik deres indtog i landbruget, blev køerne normalt malket ude i marken. Håndmalkning af bøndernes køer var kvindearbejde. På de større gårde skulle en malkepige klare håndmalkningen af 20 køer to gange dagligt (det tog ca. 2 timer hver gang). Efter malkningen blev mælken hældt i en mælkejunge, også kaldet en transportspand. Den rummede normalt 40 liter mælk, men der blev også anvendt 30 og 50 liters transportspande. En 50 liters transportspand fyldt med mælk vejede ca. 64 kg.
Om morgenen blev mælkejungerne med landmandens aften- og morgenmælk afhentet af en mælkekusk med hestevogn. Det var et hårdt slid både at læsse og aflæsse de tunge mælkejunger. Ved aflæsningen på mejeriet var det derfor en stor fordel, hvis læsserampe og vognlad var i samme højde. Fra 1950’erne var det en blanding af hestevogne, lastbiler og traktorer, der hentede mælken hos landmanden.
Mejerierne har haft meget stor betydning for ikke blot dansk landbrug, men også for hele det danske samfund. I den første del af det tyvende århundrede var landbrugseksporten den alt dominerende indtægtskilde for Danmark, og ikke mindst udgjorde lurmærket smør i dritler en stor eksport til England.
På udstillingen er medtaget en omtale af det første andelsmejeri i Danmark, som officielt blev startet i 1882 af en flok lokale landmænd i Hjedding i Sydvest-jylland. Allerede et par år herefter blev andelsmejeriet i Søvind og Tvingstrup bygget. Antallet af mejerier var størst i 1935, da der var 1411 andelsmejerier og 338 private mejerier. Stordriftens fordele har gjort, at der i dag kun er 28 mejerier tilbage.
De danske mejerier forarbejder i dag omkring 4,9 milliarder kg mælk årlig til højt forædlede produkter. I 1936 var Danmarks mælkeproduktion på 5.275 millioner kg mælk.
På udstillingen vises der nogle af de redskaber, der blev anvendt på gårdene og mejerierne. Desværre var der ikke plads til en stor mejericentrifuge, men i stedet kan de besøgende se en unik gårdcentrifuge, der har været brugt til smørfremstilling på Vorsø. Centrifugen er udlånt af Lokalarkivet Aaes, Gangsted og Søvind.
De besøgende kan endvidere se 2 sjældne måleapparater, der består af en helt speciel vægt anbragt i et ”glasbur”. De blev i sin tid brugt til at bestemme vandprocenten i smør. Det ene måleapparat har været brugt på Gedved mejeri i perioden 1952 til 1981. Det andet har været brugt på Gangsted mejeri indtil mejeriet blev nedlagt i 1979.
Mælkens fedtprocent var afgørende for afregningsprisen med andelshaveren.
Herudover indgår en smørske af metal og en af træ, en osteprøver, en ostevægt, og en del af et apparat til at homogenisere mælk, så fedtkuglerne i mælken bliver jævnt fordelt (homogeniseret mælk danner ikke et lag fløde). Endvidere vises et apparat til at måle smørfedt, nogle osteforme og redskaber brugt til at lave ost, samt en 40 liters mælkejunger fra en af områdets gårde og en mælkespand i kobber. Fra en landbrugsejendom i Gedved vises en 40 liters mælkejunge, hvorpå der er malet et billede af ejendommen, som den så ud i 1955. De besøgende kan også se en unik mini mælkejunge, højde ca. 10 cm, med påskriften Dansk Mejeriforening, samt en stav til en smørdrittel med det berømte danske lurmærke. Lurmærket med de fire sammenslyngede bronzealderlurer på dritlerne stammer fra 1901, og det ejes i dag Mejeriforeningen.
Udstillingen fortæller også historien om datidens mælkemand, som hver dag kom i kvarteret og solgte mælk. Først blev mælken leveret med direkte aftapning fra mælkejungerne i den hestetrukne mælkevogn, og dengang skulle kunderne selv medbringe emballagen (f.eks. kander, fade og 5 liters mælkejunger). Senere, da mælkejungerne blev afløst af flasker, satte mælkemanden mælken hos dem, der havde bestilt. På plancherne vises eksemler på de gennem tiderne mest anvendte mælkeemballage - klar flaske, brun flaske, posemælk og mælkekarton. Man kan også gense de klare 1/1, 1/2, 1/4, 1/5 og 1/10 liters mælkeflasker.
Historien om Mejeriselskabet Fresia, der blev dannet i 1961 ved en sammenslutning af Tvingstrup Andelsmejeri, Gangsted Andelsmejeri og Egedal Andelsmejeri er også medtaget. Leverandørerne fik samtidig installeret køletanke på deres gårde, og herefter blev mælken kun hentet hver anden dag af en tankvogn.
I 1980 blev Fresia tilsluttet Mejeriselskabet Danmark a.m.b.a. Mejeriet i Gangsted blev samtidig lukket, og mælken blev leveret andre steder. Mejeriselskabet Danmark blev oprettet i 1970, og skiftede i 1988 navn til MD Foods. Ved indgangen til 1990’erne var andelsmejerierne MD Foods og Kløver Mælk blevet de største. I 1999 fusionerede de to selskaber og i 2000 fusionerede de med det svenske andelsselskab Arla til det nuværende Arla Foods.
De gamle mejeribygninger anvendes i dag til mange forskellige formål, bl.a. som lejligheder, kontor og lager. Kun et enkelt mejeri, nemlig Søvind mejeri, er genstartet som et privat mejeri.
Udstillingen på Gedved Egnsarkiv åbner mandag den 9. november 2015 kl. 14.00 og kan det næste årstid besøges i arkivets åbningstid mandage 13.00-17.30.
Arkivernes dag i 2015 er fastsat til den 14. november
I den anledning kan udstillingen også besøges lørdag den 14. november 2015 fra kl. 10.00-14.00. Det er gratis at besøge udstillingen og alle er velkomne på arkivet. På åbningsdagen vil der være en tidligere mejerist til stede.Nyheder på Facebook, bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis her!