Godt smil hos ældre i plejeboliger



Busser er i dag godt tilfreds med at få børstet tænder og er blevet fri for smerter ved tandbørstningen. Her ses han sammen med Dorte Sandvad-Christensen (Foto: Horsens Kommune)

Af Mette Pamperin Rasmussen

Som et led i projekt 'Bedre Tandpleje i Plejeboligerne' har en tandplejer, der er udlånt af Omsorgstandplejen, siden årsskiftet besøgt plejecentrene i Horsens Kommune. Målet er at øge tandsundheden og dermed borgernes generelle sundhed. Undersøgelser peger nemlig på, at der er en sammenhæng mellem kvaliteten af mundhygiejnen og blandt andet hjertekarsygdomme, lungebetændelse og diabetes Type 2.

Tandplejer Janni Øer Jakobsen og tager rundt på centrene en uge ad gangen og underviser personalet i tandsygdomme og forebyggende tandpleje. Hun besøger beboerne og introducerer forskellige typer tandbørster samt forskellige børsteteknikker. Efter 14 dage kommer hun igen og følger op på beboernes tandsundhed og svarer på spørgsmål.

Gør ikke ondt længere

For Busser er der sket store ændringer. Han får i dag børstet tænder to gange om dagen uden problemer. Tandplejerens gode råd om tandbørstning til ham og personalet har forbedret hans tandsundhed. Blandt andet bruger de nu en mindre og blødere tandbørste, som gør det lettere at komme til.

- Det gør ikke ondt at få børstet tænder længere. Jeg er blevet bedre til at håndtere det, og det er plejepersonalet også. De er nogle hårde nitter til det med tænder," siger han med et smil, inden han velvilligt gaber op, så Dorte kan komme til med tandbørsten.

- Jeg har fået tips til at lette situationen omkring tandbørstning og hvilke hjælpemidler, vi kan bruge. At følges med tandplejeren rundt hos beboerne, har givet mig nye erfaringer - blandt andet i hvad forskellige typer medicin kan gøre ved tænderne, samt hvordan jeg skaber bedre plads til tandbørsten i munden. Det bruger jeg hver dag, fortæller Dorte Sandvad-Christensen, der er social- og sundhedsassistent på Plejecenter Søndergården.

Undervejs i projektet måles borgernes tandsundhed, så det bliver muligt at se effekten af samarbejdet mellem tandplejeren og plejepersonalet, udtaler Lone Nygaard Boysen, der er sundhedscenterleder i Sundhedscenter Horsens. Ellen T. Schmidt, der er formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget, er spændt på resultaterne.

- Allerede nu kan vi se, at samarbejdet mellem de to faggrupper fungerer godt og giver systematik og øget bevidsthed omkring god mundhygiejne. Vi ved, det har betydning for borgernes livskvalitet at reducere plak på tænderne. Plejepersonalet får et kompetenceløft, som giver mulighed for at klare den daglige tandbørstning med en anden indsigt end tidligere.

Projektet i Horsens Kommune bygger på konceptet i Projekt Fremfærd, der blev gennemført i tre kommuner i 2017, blandt andet Horsens. Fremfærd viste, at systematisk undervisning og et tæt samarbejde mellem tandpleje og plejepersonale på plejecentre gav et signifikant fald i plak på tænderne og tandkødsblødning hos de ældre.

I efteråret bliver der på baggrund af resultaterne taget stilling til, om ordningen skal gøres permanent.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025