
Manja Simone Lundgaard Hansen. Foto: Learnmark Horsens.
Personlig historie gjorde indtryk
Og der blev gået til stålet fra første færd. Det hele blev kickstartet med en seance, hvor bl.a. fire unge handicappede åbent og ærligt fortalte om deres udfordringer i hverdagen.
Her stiftede eleverne eksempelvis bekendtskab med Manja Simone Lundgaard Hansen, der som ung spastisk lammet oplever ikke at være handicappet nok til at få hjælp fra kommunen – heller ikke, når det kommer til madlavning.
- Så jeg bor i min egen lejlighed, men jeg kan ikke lave min egen mad, for jeg har svært ved at se og retningsbestemme. Så de sidste mange år har jeg stort set kun levet af rugbrød, og det er jeg faktisk godt og grundigt træt af, sagde hun.
Gryde med fire rum
Manjas historie gik rent ind. I hvert fald var flere af de i alt 19 elevgrupper i fuld sving med at sikre hende varm mad på bordet.
- Vi har tænkt, at hun skal have en gryde, der kan deles i fire på kogepladen. På den måde kan hun styre alle dele af madlavningen i den samme gryde. Derudover skal der sættes sensorer på den, så hun kan styre varmen,” fortæller Kristian Kristensen fra Gruppe 1, der gik hele vejen og vandt innovationscampen med den bedste ide.
Ros til eleverne
I fremlæggelsen blev grupperne bedømt af to eksterne og to interne dommere. Og fra ekstern dommer, Henrik Grum fra Horsens Kommune, der arbejder indgående med ny teknologi til handicappede, var der stor ros til eleverne.
- Det har været en fornøjelse at være med og høre på jeres fremlæggelser. I viser, at I er kommet langt, og for de her mennesker er det bare meget vigtigt, at der nogle, som jer, der gør sig overvejelser om, hvordan vi kan hjælpe dem bedst muligt. Så det er supergodt gået, sagde han.
Starten på Young Business
Projektet er støttet af Regin Midtjylland, hvor man gerne vil understøtte unges iværksætter-lyst. Her er Learnmark Horsens gået sammen med Skive Handelsskole, Skive Tekniske Skole og VidenDjurs om projektet Young Business om at etablere små fysiske iværksættermiljøer på skolerne, hvor elev-virksomheder på sigt gerne må pible frem.
Og iderigdommen fra campen giver grund til optimisme for at nå det mål – ud over gryden, der gik hele vejen og vandt, var der fx også særlige skeletskinner, der kan hjælpe handicappede med at komme op at stå på egen hånd og en særlig brille med indbygget kamera, der kan hjælpe synshandicappede med at køre bil.
Imidlertid vandt gryden MyPot, fordi gruppen ifølge dommerne var kommet længst og samtidig havde en ide, der umiddelbart ville kunne udvikles en prototype på. Derudover var der tænkt meget i at sikre øget livskvalitet.
Fokuseret indsats
Hans Hønborg Jensen, sekretariatschef på Learnmark Horsens, har været tovholder på Learnmarks andel i projektet, og for ham handler det i første omgang at skabe en fødekanal af gode ideer, der kan vise sig så gode, at de også kan blive til en reel virksomhed.
- Så campen her er en måde at fokusere indsatsen på. Give eleverne en mulighed for i koncentreret og intensiv form at dykke ned i et emne. Vi har netop valgt at trække eleverne ud af deres normale skolemiljø for på den måde at ophæve de normale faglige skillelinjer mellem eleverne, siger han med henvisning til, at halvdelen af eleverne er fra den merkantile HHX-verden og den anden del fra den mere tekniske HTX-verden.
- Og ved at sætte eleverne i grupper på tværs af de to gymnasieretninger er det vores ambition at kombinere de to fagligheder, og så forhåbentlig se nogle ideer, som er mere bæredygtige end de ellers ville være, siger han.
Campen er første led i en idefase, hvor alle elever på Learnmark Gymnasium HHX og HTX kan melde gode ideer ind – ideerne vil så blive vurderet af et nedsat lærer-udvalg med bred faglig spændvidde ultimo oktober. De bedste ideer vil herefter blive tilbudt en plads i det fysiske iværksættermiljø.