
(Genrefoto)
- I Horsens Kommune har vi stor fokus på, at alle børn og unge får en god start på livet.
Sådan lyder det fra borgmester Peter Sørensen i Horsens Kommune, der sammen med Rudersdal, Holstebro, Nordfyns og Aarhus kommuner er udvalgt til at udfordre, udvikle og nytænke indsatsen for anbragte unge.
Projektet hedder 'Min vej hjem' og er et samarbejde med Dansk Design Center og Bikubenfonden.
Ambitionen er at vende den nuværende praksis for anbragte unge på hovedet og i stedet skabe holdbare løsninger, der tager udgangspunkt i de unges behov.
- Der er nogle børn og unge, der ikke har de samme chancer i livet som andre børn og unge. Hvis de ikke har det, kan vi i nogle tilfælde være nødt til at anbringe dem. Men det skal ikke betragtes som en endestation, men som en trædesten på vejen i forhold til at give dem lige muligheder, siger Tanja Nyborg, der er direktør i Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune.
Lige chancer for et godt liv
Visionen ved at deltage i projektet er, at alle unge i kommunen skal have lige chancer for et godt liv. Og det vil kommunen gå målrettet efter uanset social arv, familieforhold og alle andre faktorer, der kan have indflydelse under opvæksten og kan være med til at gøre den svær.
Overgangen fra anbringelse til eget hjem er en sårbar situation for den unge og et sted, hvor anbragte unge har ulige chancer i forhold til andre.
- Derfor har vi som kommune en særlig opgave i at støtte op om de unge i denne overgang. Og vi har også et ønske om at gøre det bedre, end vi gør i dag i samarbejde med de mange aktører, der har afgørende roller på området - og selvfølgelig med de unge selv, siger Tanja Nyborg.
Der er få anbringelsesinstitutioner i Horsens Kommune, og derfor er en stor del af kommunens anbringelser placeret i andre dele af landet.
Alligevel vælger mange af vores unge anbragte at flytte tilbage til Horsens, når de skal ud og etablere sig i egen bolig. De søger tilbage til deres forældre og det netværk, de havde engang.
- Det betyder, at der sker mange skift på én gang. Vi vil være bedre til at støtte de unge i forbindelse med overgangen til egen bolig, lyder det fra Tanja Nyborg.
Horsens Kommunes vision for tidligere anbragte er, at de har professionelle eller private relationer, de kan trække på, når voksenlivet bliver vanskeligt, at de oplever sig som del af et fællesskab, at de får et selvstændigt voksenliv, samt at de er i uddannelse eller beskæftigelse.
Fakta:
• Gennem de kommende 10 måneder skal de fem udvalgte kommuner i et samarbejde med Bikubenfonden og Dansk Design Center udfordre, udvikle og nytænke indsatsen for anbragte unge, blandt andet ved at inddrage de unge selv.
• Forløbet 'Min vej hjem' skal bidrage til at sikre, at de unge får den støtte, de har brug for i overgangen til voksenlivet - særligt med fokus på relationer og netværk.
• Til trods for at Danmark årligt bruger omkring 14 milliarder kroner på anbragte børn og unge mister alt for mange fodfæste, når de fylder 18 år og anbringelsen for manges vedkommende ophører.
• Mere end hver tredje ung i hjemløshed er tidligere anbragt og færre end hver fjerde har gennemført en ungdomsuddannelse seks år efter folkeskolen.
• Samarbejdet om 'Min vej hjem' begynder nu. Grundet coronakrisen vil innovationsprocessen opstartes på en virtuel platform. Gennem hele forløbet vil de unge selv sidde med i projektets styregruppe og desuden deltage aktivt i de lokale udviklingsforløb.
• 'Min vej hjem' sættes i gang på baggrund af undersøgelsen 'Ung mellem anbringelse og eget hjem', som Bikubenfonden står bag sammen med Socialt Udviklingscenter SUS.
• I rapporten peger tidligere anbragte unge på, at manglende relationer og ingen eller mangelfuld kommunal støtte er nogle af de barrierer, der gør det svært at stå på egne ben, når voksenlivet banker på.
• Bikubenfonden har afsat i alt 30 millioner kroner til at forbedre overgangene mellem anbringelse og eget hjem.