
Fangernes kunst
Søndag den 1. november giver historiker Anne Katrine Nagel Christensen rundvisning om den måde, fangerne har kunnet udtrykke sig på gennem tiden. For selvom hverdagen har været streng og underlagt mange regler, har mange fanger alligevel kunne finde deres kreative sider frem og udtrykke sig enten med blyant, med farver, i træ eller med nål og tråd. Og det er der kommet nogle meget udtryksfulde resultater ud af.
På temasøndagen kan man se hvordan fangerne har foreviget sig selv og deres celler, høre om de hemmelige budskaber i deres kunst og opleve hvordan fængslet har sat præg på fangerne og fangerne på fængslet.
Når Fængselsfanger maler historie
Torsdag den 5. november fortæller forhistorisk arkæolog Allan Skou Larsen om et af de emner, han er særligt interesseret i; de vægmalerier, hvor fangerne blev inspireret til at male historie- og oldtidsfortællinger. På rundvisningen viser Allan Skou Larsen malerier malet på fængslets mure fra 1982 til 1992 med henvisninger til Danmarks historie og svenske helleristninger. Han vil fortælle om fængslets skole- og workshopprojekter, der bl.a. er malet af Kunstakademiet i Odense. Sammen med fangerne forsøgte de at udsmykke fængslet i Horsens for at modvirke de uinspirerende omgivelser, der ifølge dem virkede ”sløvende, deprimerende og umyndiggørende, fordi fængslets grå vægge hele tiden signaler systemets magt.” Samtidig vil Allan Skou Larsen give historien bag nogle af de malede motiver. Hvad forstiller helleristningerne? – Dyk ned i bronzealderens frugtbarhedsreligion med solguder, døde sjæle og det hellige bryllup. Deltagerne kan føle omgivelserne, se farverne og opleve guldhornet og solvognen på fængslets mure.
”Farvelader i fængslet”
Lørdag den 7. november kan børn i alderen fra 4 til 10 år sammen med deres voksne deltage i ”Farvelader i Fængslet”. Børneaktiviteten er et helt nyt tilbud til børn, som havde premiere i efterårsferien. Mange glade børn og voksne prøvede her selv kræfter med kunsten og aktiviteten, som derfor fortsætter året ud. Sammen med en af Fængselsmuseets formidlere kommer man på tæt på hverdagen og de oplevelser, der inspirerede fangerne i deres kunst. Her gælder det om at opleve fængslet gennem fangernes øjne og derefter lade sig inspirere og selv skabe sin egen kunst, samtidig med at man får en forståelse af, hvordan livet er i et fængsel. Og mens farveblyanterne svinges og garnnøglerne triller, er der rig mulighed for at få flere historier og svar på alle de spørgsmål, som besøget i Fængselsmuseet giver anledning til.
Temasøndag ”Fangekunst”: 1. november kl. 11.00. ”Formidleren fortæller”: 5. november kl. 10.30. ”Farvelader i fængslet”: 7. november kl. 10.30.
Klik her, bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis og få nyhederne på Facebook!