
En sidegevinst ved netværksgrupperne skulle gerne være, at de ældre begynder at bruge aktivitetscentrenes mange tilbud. For 81-årige Aksel Bech Jensen var det første møde i netværksgruppen samtidig hans første møde med aktivitetscentret.
Ældre, som har mistet en ægtefælle eller er sårbare på anden måde, har stor glæde af at komme i en netværksgruppe.
Det kan de forebyggende medarbejdere i Horsens Kommune konstatere efter i et halvt år at have kørt projektet ”Tidlig opsøgende indsats for ældre i risikogrupper”.
188 ældre i Horsens Kommune fordelt på 24 grupper har deltaget i forløbet, hvis hovedformål er at støtte de ældre til et godt og aktivt liv – herunder at deltage i sociale aktiviteter.
Det er lige præcis, hvad 81-årige Aksel Bech Jensen er begyndt at gøre. Dog ikke uden en vis form for overtalelse.
Aksels kone er flyttet på plejehjem på grund af demens, og han bor derfor alene på ejendommen i den lille landsby Åes lidt uden for Horsens.
- Jeg var kørt psykisk ned på grund af min kones sygdom, så da Hanne (den forebyggende medarbejder, red.) foreslog, at jeg skulle melde mig til en netværksgruppe, var jeg noget skeptisk. Jeg sagde dog ja til at være med men kun en enkelt gang, fortæller Aksel, der senere skulle komme til at deltage i samtlige møder.
Netværksgrupperne mødes hver 14. dag på Aktivitetscentret Skovly. De forebyggende medarbejdere er med de første gange, men derefter skal grupperne være selvkørende.
Emnerne har blandt andet været Kunsten at blive ældre, Den normale aldring og Motion i hverdagen. De officielle møder har resulteret i, at de ældre nu danner kaffeklubber, spisegrupper m.m., og de tager af sted sammen på udflugter.
Og nu vil de ældre endnu mere. Et højskoleophold er på tale – hvis midlerne kan skaffes.
For Aksels – og mange af de andres vedkommende - har aktiviteterne også ført til mere personlige og praktiske relationer. Blandt andet er Aksel nu begyndt at ordne have for Else.
Netop opbygningen af relationer er kernen i projektet, fortæller assisterende funktionsleder Kristian Lind Olesen:
- De ældre er ikke nødvendigvis ensomme, for de har familie og venner. Men de mangler måske lige indgangen til at få skabt sig et netværk i lokalområdet. Samværet i grupperne har en forebyggende effekt på de ældres sundhed og trivsel. De ældre finder tryghed i grupperne samtidig med, at de får mulighed for at udveksle viden og erfaringer om vigtige emner her i livet. For nogle lykkes det endda at danne venskaber.
Projektet er støttet af Ældrepuljemidler.
Foto: Horsens Kommune/Per Algreen.