Planerne for Hovedgårds nye samlingssted er nu så fremskredne at de første skitser kunne præsenteres på et dialogmøde den 23. november i Hovedgårdhallens Cafeteria.
Her havde styregruppen, der i godt et år med stor lokal opbakning har arbejdet på projektet, inviteret bl.a. byens foreninger til et statusmøde og præsentation af skitsetegninger og gruppens handlingsplan.
I projektets styregruppe sidder repræsentanter for et bredt udsnit af Hovedgårds foreninger, og der har i løbet af det sidste år været afholdt 3 visionsseminarer samt møder for at sammentænke den optimale løsning. Det nye samlingssted skal rumme idræts-, musik-, kultur- og sundhedsaktiviteter, der henvender sig til borgere i alle livsfaser, men skal også sammentænkes med udefaciliteter og ikke mindst Hovedgård Skole, som står foran en bebudet renovering. Målet er tillige at skabe en mere attraktiv bosætningsby mellem Aarhus og Horsens med et mangfoldigt og moderne fritids- og kulturliv, sammentænkt med skolen, som et fælles samlingssted også omkring et stærkt ungdomsmiljø.
Skolerenoveringen og tidsrammen er netop projektets akilleshæl. Horsens Kommune har bevilliget forventeligt 10 mill kr. til en multihal i Hovedgård i et af de fremtidige budgetår mellem 2017 og 2020 med bemærkningen om at dette skal ske i samspil med en skolerenovering. Det er denne mulighed som styregruppen vil udnytte og bidrage til at udvikle, men savner en kommunal udmelding på årstal omkring skolerenovering og multihal.
Den gode samarbejdspartner
- Vi skal skabe noget nyt, unikt, fællesskabende, nytænkende for byen. Og så skal vi fremstå som en seriøs samarbejdspartner for Horsens Kommune, sagde Lene Henriksen, som er tovholder på projektet.
- Vi vil gå fra halprojekt til visionært lokalsamfundsprojekt, sagde Lene Henriksen, vel vidende at man ikke får kommunale midler til den store løsning som gruppen ønsker.
Målsætninger på fire områder
I projektet er der indtænkt flere tiltag, som skal få driften til at bære, derfor er der udarbejdet målsætninger på 4 områder: Drift, økonomi og organisering, rum og rammer, aktiviteter og kommunikation.
- Et nyt samlingssted skal fungere på alle fire områder. Det er ikke nok, at hallen udvides og får nogle nye flotte rum og rammer. Faciliteter skaber ikke aktivitet i sig selv, forklarede Lene Henriksen.
Derfor er det en central del af udviklingsplanen, at der skal arbejdes for, at det nye samlingssted får en sund driftsøkonomi også på den lange bane. Med udbygningen af hallen skal der flere indtægter til udover det nuværende driftstilskud fra kommunen. Indtægterne kan f.eks. komme fra det nye fitnesscenter, café- og produktionskøkkenet. Fysioterapeuterne har udtrykt interesse i at etablere sig i lokalerne, hvilket kan generere husleje, ligesom udlejning af festlokaler og ledige haltider samt naturligvis øvrig aktivitet indgår i fremtidens driftsplaner. Det er også planen at udgifterne til el, vand og varme skal reduceres f.eks. ved energioptimering eller ved produktion af energi som eksempelvis solceller.
- Når vi gerne vil have, at samlingsstedet skal være hele byens, så er det også vigtigt med en organisering, som sikrer opbakning og ejerskab fra hele byen, siger Lene Henriksen. Det vil sige, at den nuværende organisering, hvor der er 5 foreninger, der ejer hallen, skal udvides, så der er plads til alle brugere af hallen.
- Aktivitet kommer ikke af sig selv. Der skal være nogle, som sørger for, at der er aktivitet i samlingsstedet ligesom de frivillige i foreningerne i dag står for, at der kan spilles håndbold, fodbold, badminton osv. I borgerundersøgelsen blev der blandt andet efterspurgt familieaktiviteter. Målsætningen går derfor på at få skabt flere og nye aktiviteter i hallen bl.a. familieaktiviteter, sagde Lene Henriksen.
Kommunikation er vigtig, hvis samlingsstedet skal være byens puls, derfor er en hjemmeside et af målene i forhold til kommunikation.
For at realisere målsætningerne på de fire områder, er der indtil videre nedsat tre arbejdsgrupper, som sammen med styregruppen skal arbejde med målene. Fitnessgruppen skal udarbejde en model for et velfungerende fitnesscenter i forhold til driftsøkonomi, aktiviteter og organisering. Café-gruppen skal udarbejde en forretningsmodel for en café med et produktionskøkken, der skal servicere brugerne af samlingsstedet og borgerne i byen. Kommunikationsgruppen skal stå for en hjemmeside for det nye samlingssted, så borgere og brugere har let adgang til information om, hvad der sker i hallen, samt mulighed for at booke ledige haltider.
Og der skal nedsættes flere arbejdsgrupper bl.a. en i forhold til energioptimering.
Hovedgård skal bidrage
Skitseplanerne som blev præsenteret på mødet har et anlægsbudget på omkring 37 mill. kr. Med udsigt til 10 mill. samt en mulig gevinst ved sammentækning af skolerenoveringen, skal arbejdsgruppen igang med at søge fonde om midler. Desuden er der talt om at igangsætte lokale aktiviteter, husstandsindsamlinger og aktiv hjælp i form af frivillig arbejde. Hvis man ikke når helt i mål, er et lån for at få enderne til at nå sammen en mulighed, forklarede Lene Henriksen i Hovedgårdhallens Cafeteria.
Projektet
I samarbejde med DGI’s tegnestue har arbejdsgruppen fået tegnet skitseforslaget for fremtidens halprojekt i Hovedgård. Projektet er tegnet af André Esbensen, der med egne ord har styret pennen ud fra en dygtig styregruppes idéer. Planerne indeholder et moderne fitnesscenter med fitness og spinning. En stor multisal med tre badmintonbaner som kan opdeles. En lille multisal, som også kan bruges til festlokale. Et centralt placeret café- og loungeområde med produktionskøkken. Et sundhedshus med fysioterapeuter. Udeområde som er indtænkt til aktivitet med sammenhæng mellem ude og inde. Adgang til toilet- og omklædningsfaciliteter for de selvorganiserede. Ialt ca. 2000 nye kvm. omkring den eksisterende hal. Istedet for som nu at vende ryggen mod skolen vendes hovedindgangen mod skolen og parkeringspladsen. Der etableres også en indgang til Fysioterapeuterne mod Horsensvej. Det hele bindes sammen omkring et nyt stisystem, og skolens klassetrin skal bruges som plan for uderummet. Hallens Cafeteria rykkes til den anden ende af hallen og på 1. sal etableres fitness med balkon og en klatrevæg.
Efter dialogmødet og evaluering i grupper var det tid for kommentarer og gode råd. Generelt var holdningen blandt flere af de fremmødte at man skulle tænke langsigtet og energivenligt. At tænke fremtidige behov ind f.eks. omkring svømmehallen og søge professionel hjælp til at rejse penge ved fonde.
Styregruppen, består af Lene Henriksen, halbestyrelsen for Hovedgård IF. Mads Bjørn Jensen, halbestyrelsen for Hovedgård Blæserne. Mikkel Juel Christoffersen, halbestyrelsen for Hovedgård Borgerforening. Steffen Brun, fmd. Hovedgård og Omegns Gymnastikforening. Kenneth Depenau, skolebestyrelsen. Steen Wedege, fmd. HIF Badminton. Lone Sommer, tennis- og håndboldspiller. Hanne Refaely Hansen, GHT Håndbold.
Projektets skitsetegninger er udført med økonomisk støtte fra Lokalrådet og Hovedgård IF.
Styregruppens mål er at Hovedgårds nye samlingssted er etableret i 2018.
Bliv ven med din lokale avis her og få nyhederne på Facebook!