Det er Horsens Museums arkæologer som graver i området og udgravningen ledes af arkæolog Marie Haarup Rasmussen, som sammen med to af sine kollegaer leder efter spændende ting i den Østjyske muld. De får hjælp af en enkelt mand fra entreprenørfirmaet Jens Jørgensen til at betjene den store gravemaskine, som forsigtigt skraber lag efter lag af jord bort og afslører spændende fund fra både sten- og bronzealderen.
Arkæolog Per Borup fra Horsens Museum fortæller om udgravningen:
- Der er tale om et stort bopladsområde med bl.a. en række fine huse fra ældre bronzealder. Bebyggelsen kan på en måde relateres til de udgravninger og det bopladsområde, vi for en del år siden udgravede nede i dalen, bl.a. forud for opførelsen af den nye børnehave i 2009.
Lokalplan
I lokalplanen for området som blev godkendt af plan- og miljøudvalget i april 2019, er der givet mulighed for at der kan udstykkes 36 grunde med åben-lavt byggeri. Ifølge lokalplanforslaget kan boligerne bygges i to etager i op til 8,5 meters højde med grundstørrelser, der forventes at blive på mellem 900 og 1150 kvm. Der bliver adgang til området fra Monbjergvej, og området kan forbindes til Rødkælkevej og børnehaven Skovhuset og Storegade med en sti.
Der skal ifølge planerne placeres et regnvandsbassin i den sydlige ende af området, og håndtering af vand indarbejdes som en grøn rekreativ kvalitet til boligområdet. I lokalplanforslaget står der desuden:
”Planlægningen sikrer fælles friarealer med naturpræg og fælles aktiviteter, som leg og ophold. I den nordlige del af området skabes en bræmme med grupper af hjemmehørende træer og buske mod Monbjergvej, for at skærme vejen. Der laves stiforbindelse gennem hele området fra Monbjergvej, mod Rødkælkevej og ned til Storegade.”
Hvad har man fundet i området?
Hele området summer af travlhed og hvis man går en tur i de store gravefelter, skal man holde øjnene åbne, for der er huller mange steder som man nemt kan overse og hurtig vrikke om og forstue en ankel – eller det som er værre. Arkæolog Marie Haarup Rasmussen begynder at fortælle om de foreløbige fund og det mærkes tydelig når hun kort forinden har fortalt at arkæologi både er hendes arbejde og hobby:
- Vi har indtil videre fundet ca. 20 huse fra bronzealderen – både den ældre og den yngre bronzealder. Vi kan dog først være helt sikre på dateringerne, når vi engang får svar på kulstof-14-dateringerne, som vi har taget af alle husene. Et af husene er helt fantastisk, da det er det største bronzealderhus Museum Horsens har fundet. Det er 36 meter langt og 7,5 meter i bredden, og er ca. 3.500 år gammelt.
Her er tegn på en betydningsfuld familie
Arkæologerne er ikke i tvivl om at det har været en meget betydningsfuld og en særlig fornem familie, der boet i huset (høvdingehallen). Huset er et bulvægshus – det vil sige, at vægstolperne har været kraftige og anbragt med ca. 2 meters afstand. Mellemrummet mellem stolperne har været udfyldt med vandrette planker.
Marie og hendes kolleger samt entreprenøren har travlt med at grave i det store område og er næsten sikker på, at feltet fra stenalderen gemmer på store overraskelser, og når man ved mere vil Horsens Museum fortælle offentligheden nærmere.
- Omkring husene har vi fundet ovne, grøfter og flere gruber, der forhåbentlig kan give os indblik i de aktiviteter der har foregået. Takket været ny teknologi som fx droner har vi kunne få skabt et flot overblik over beboelsen. Vi forventer at være færdige med vores arbejdet på pladsen i slutningen af juni, så bygherren kan komme i gang med byggemodning af området, afslutter en glad arkæolog Marie Haarup Rasmussen som stråler om kap med den varme forårssol.
Link til lokalplanen: https://horsens.cowiplan.dk/lokalplaner/boliger-monbjergvej-%C3%B8stbir…
Kildall