
Arkivfoto: Gunnar Jensen
Når hovedgaden har mange tomme huse med knuste ruder og sammensunkne tage, skræmmer det nye beboere væk fra landsbyen, og resten af byens huse bliver svære at sælge. En ny rapport fra KORA har kortlagt landets tomme og nedrivningsklare huse, og rapporten skønner, at der i alt er mellem 10.000 og 22.000 nedrivningsparate huse i Danmark.
- Det er et hastigt voksende problem i landsogne, som ligger langt væk fra større byer. I nogle landsogne står mere end hvert fjerde hus tomt. 15 år tidligere var det "kun" hvert ottende i de samme sogne. De mange faldefærdige huse er en barriere for vækst og udvikling i lokalsamfundene, fordi de skræmmer nye beboere væk og fastfryser boligmarkedet. Det er en ond cirkel, siger Nicolai Kristensen, som er professor i KORA og står bag rapporten "Nedrivninger af huse og fremtidige nedrivningsbehov i Danmark" .
Især på øerne og i Nordvestjylland
Rapporten udpeger ikke præcise adresser på de nedrivningsklare huse. Men ved hjælp af en særlig beregningsmodel og omfattende data om alle Danmarks huse og deres beboere gennem en årrække, har forskerne lavet et skøn over, hvor mange nedrivningsklare huse der findes, og hvilke kommuner og sogne der er hårdest ramt.
Rapporten viser, at antallet af tomme huse i landsogne langt væk fra større byer i gennemsnit er steget med 50 % i perioden fra 2000 til 2015. Problemet er især stort på Lolland-Falster, Langeland, Bornholm og de øvrige øer samt i Nordvestjylland. Og mange af de tomme huse er klar til at blive revet ned.
På det interaktive landkort kan du se, hvordan antallet af nedrivningsklare huse er fordelt i landets kommuner. Hvis du klikker på de enkelte kommuner, får du information om, hvor mange nedrivningsklare huse der konkret skønnes at være i den pågældende kommune, og hvordan antallet af tomme huse har udviklet sig i de enkelte kommuner fra 2000 til 2015.
Koster 1½-3 milliarder at rive ned
Rapporten rummer også en prognose over, hvordan antallet af tomme og nedrivningsklare huse vil udvikle sig i perioden fra 2015 til 2020. Og den viser, at udviklingen vil fortsætte med uformindsket styrke i de kommende år, hvis der ikke sættes ind.
- De kommuner, der ikke allerede er i gang, bør overveje at få en strategi for nedrivninger. Men det er en dyr affære. Vi vurderer, at det vil koste 1½-3 milliarder kroner i alt at rive alle de nedrivningsklare huse ned. Måske kan tiltag som flexboligordning eller ophævelse af bopælspligt også være med til at mindske omfanget af nedrivningsklare boliger, siger Nicolai Kristensen.