Bavn betyder bål



Efter sommerens store succes ved Sculpture by the Sea med skulpturen Den Uendelige Bro har Gjøde & Povlsgaard Arkitekter bevæget sig op i de højere luftlag omkring toppen af Ejer Bavnehøj. På opfordring fra foreningen Ejer Bavnehøjs Venner har de unge arkitekter tegnet en brændende skulptur, der opføres i forbindelse med årets KulturAften i Skanderborg Kommune fredag den 18. september.
 Ildstedet er navnet på skulpturen, der i bogstavligste forstand sætter ild til Danmarks højeste punkt. Ilden skal dog ikke forstås som et destruktivt element, men som en samlende, livgivende og historiefortællende kraft, som er dybt rodfæstet på netop dette sted.
 Johan Gjøde, partner i Gjøde & Povlsgaard Arkitekter fortæller:
 - Med skulpturen Ildstedet ønsker vi at iscenesætte bavnehøjens historie som stedet, hvor man kaldte til samling ved at tænde bål, når fjenden nærmede sig. Bavnehøj betyder faktisk bålhøj og lyset fra bavnehøjen var synligt langvejs fra. På samme måde er det tanken at kalde til samling med vores ildskulptur. Dog ikke med våben i hånd, men med henblik på at skabe en storslået oplevelse af fællesskab, der kaster et nyt lys på det historiske samlingssted i landskabet.

En skål af ild
Ud over at referere til bavnehøjens historiske funktion som signalpost i landskabet, skal den brændende skulptur iscenesætte Genforeningstårnet, der står på toppen af Ejer Bavnehøj. Tårnet blev rejst i 1924 til minde om Danmarks genforening med Sønderjylland, og fortæller på den måde også en historie om samling og fællesskab på netop dette sted. Tårnets historie og simple arkitektoniske udtryk indgår, som et vigtigt element, i oplevelsen af ildskulpturen og den samlede komposition.
 Arkitekt, Johan Gjøde forklarer:
 - Selve skulpturen består af 288 fakler i varierende højde, der placeres i et geometrisk mønster på toppen af Ejer Bavnehøj, så de danner en skål af ild omkring Genforeningstårnet. Når man bevæger sig op mod tårnet bliver faklerne lavere og tætheden øges, hvilket gør, at lyset fra faklerne intensiveres. Man får en oplevelse af, at faklerne og lyset samles omkring toppen af højen ved foden af Genforeningstårnet.

Mødet mellem faklerne
Som det var tilfældet med Den Uendelige Bro ønsker Gjøde & Povlsgaard Arkitekter med deres skulptur at skabe et mødested, der giver en følelse af fællesskab i kraft af en fælles tilstedeværelse i nuet.
 - Ildstedet er et skulpturelt rum, som inviterer publikum til at opleve stedets historie, landskabet og arkitekturen på en ny og forhåbentlig uforglemmelig måde. Men Ildstedet er også en mulighed for at mødes omkring en fælles oplevelse, der lagres i erindringen, som en del af en fælles historie knyttet til dette sted, fortæller arkitekt, Johan Gjøde.
 For at forstærke denne oplevelse af fællesskab er det også tanken, at publikum er med til at sætte ild til bavnehøjen den 18. september og således i være med til at skabe skulpturen.
 - Rent logistisk kræver det en del at tænde de mange fakler nogenlunde samtidigt, hvilket selvfølgelig er alt afgørende i forhold til oplevelsen af skulpturen. Derfor er vi afhængige af hjælp fra frivillige, som har lyst til at hjælpe med optændingen af Idstedet og således være medskabende i tilblivelsen af skulpturen. Vi håber derfor på et stort fremmøde til KulturAftenen og glæder os til i fællesskab med de fremmødte at få sat fut i bavnehøjen, siger formand for Ejer Bavnehøjs Venner Viggo Rasmussen.
 Ved arrangementet er det endvidere muligt at nyde Nordisk Tapas, anrettet til Burning Bavn af kok Morten Mygind fra Nr. Vissing Kro, mod bestilling. Arrangementet starter kl. 19.00, men alle er velkomne før.
 Arrangementet er støttet af Kultursamvirket og Kunstråd Skanderborg. Og Hylke, Ovsted og Tåning Kirke støtter musikken.

enlightenedKlik her, bliv ven med Østbirk Avis Østjydsk Avis på Facebook og få nyhederne på din væg!

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025