Ingen kapitalforvaltere i forsyningssektoren, tak



Regeringen vil hverken privatisere forsyningssektoren eller malke forbrugerne, skriver minister Lars Chr. Lilleholt her i avisen. Det vil vi gerne tro på.
Men privatisering er hele grundpræmissen i den McKinsey og Co.’s rapport om besparelser i forsyningssektoren som regeringen har fået udarbejdet. Se blot side 27 i rapporten, hvor McKinsey og Co. skriver, at kommunerne skal have øget incitament til frasalg af forsyningsselskaber. Det bør ske ved at lempe (eller fjerne) modregning i bloktilskud.
Eller side 95, hvor McKinsey og Co. skriver, at der skal skabes regulatoriske rammer, der sikrer et attraktivt afkast til investeringer fra pensions- og kapitalforvaltere.
Listen over eksempler er lang.

Uden forudsætninger ingen rapport
Betyder det så, at det også er regeringens anbefalinger? Det ved vi ikke. Men vi ved, at det af McKinsey og Co. beskrevne effektiviseringspotentiale flugter med det regeringen og den ansvarlige minister mener, der kan effektiviseres. Ministeren har endda været fremme og love borgerne at effektiviseringerne betyder lavere priser på vand, varme, el og affald, så det er svært at forestille sig, at ministeren tager potentialet for gode varer, men afviser at benytte sig af de beskrevne anbefalinger og forudsætninger.
Fjernvarmesektoren har stor glæde af det direkte og indirekte medejerskab fra befolkningen, og den lokale forankring. Andelsselskaber er også privat ejerskab – med den forskel at overskuddet går til forbrugerne.
Vi er enige med ministeren i, at fjernvarmen ligesom alle andre sektorer kan blive mere effektive. Vi har forsøgt at rejse en offentlig debat om, hvordan vi udvikler sektoren, så vi både indfrier kundernes forventninger til os om at levere en høj forsyningssikkerhed, konkurrencedygtige priser og fortsat driver den grønne omstilling, med stærkt forbrugerengagement og lokalt ejerskab.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025