Kirkernes sommerstafet er fællesskab, når det er skønnest



Kirken har historisk set altid spillet en stor rolle som lokalsamfundets samlingssted. At kirken anno 2019 fortsat kan spille den rolle, bliver i løbet af denne sommer understreget uge for uge.

Sommerstafetten i sidste uge var ingen undtagelse. En halv time før stafetarrangementets begyndelse var parkeringspladserne ved Serridslev Kirke for længst fyldt op, og der var trængsel på kirkebænkene, hvor snakken gik lystigt blandt gamle venner og nye bekendtskaber. At folk således møder frem i god tid, og at de sjældent har travlt med at komme hjem, når stafetarrangementet i selve kirken er ovre, viser, at kirkernes i årets Sommerstafet udover at byde på fællessang, lokale fortællinger og den efterfølgende forfriskning i høj grad også danner en ramme for et fællesskab, som mange gerne vil være en del af.

Stafetaftenen i den smukke Serridslev Kirke blev indledt med aftenringning. Herefter bød   sognepræst Gudmund Rask Pedersen velkommen til de godt 150 fremmødte stafetdeltagere – og pointerede med et smil, at der netop på denne aften var nøjagtig 5 måneder til jul.

Hele fem fællessange var på aftenens program. Stort kan det føles, når mange mennesker synger sammen; når stemmer smelter sammen og til sammen løftes til et højere niveau, der kan opleves som et brus af sang. Og netop sådanne sangbrus oplever man i kirkerne, når der bydes indenfor til Sommerstafet – i Serridslev Kirke oplevedes således det klanglige fællesskab allerede fra første tone, da de sangglade fremmødte brød ud i ”Du danske sommer, jeg elsker dig”, der var aftenens første fællessang.

Aftenen bød også på en nyere salme af Lisbeth Smedegaard Andersen, ”Bagerst i haven”, der med sin fine tekst gav anledning til en stund af eftertænksomhed. Med salmens ord kunne man tænke ”på livet og det der blev mit, det jeg engang skal forlade”, og på, at Guds fred kan være at finde ”midt i det kendte og nære”.

Aftenens fortæller var 36-årige Julius Møller, der er menighedsrådsmedlem i Vær-Nebel Menighedsråd. Julius er oprindelig mureruddannet, men arbejder i dag som kirketjener i Fredericia – et godt eksempel på, at der er mange indgange til det kirkelige arbejde.

På denne aften i Serridslev fortalte Julius om Nebel Kirke – en klassisk middelalderkirke opført i 1200-tallet. Kirken forfaldt og blev i slutningen af 1800-tallet nedrevet. I stedet opførtes i 1878 den nuværende Serridslev Kirke.

Altertavlen fra Nebel Kirke blev taget med til den nye kirke i Serridslev, hvor den hænger i dag og udgør kirkens mest fornemme inventar. Den er udført i bruskbarok stil med et væld af detaljer, hvoraf Julius Møller fortalte om nogle af dem og ellers opfordrede til, at man selv gik på opdagelse i altertavlens fantastiske univers.

Et nyopført våbenhus fra 1862 blev bevaret, da kirken i Nebel blev nedrevet. Våbenhuset blev taget i brug som ligkapel, indtil denne funktion blev overflødig, og våbenhuset fik anvendelse som redskabsskur for graveren på Nebel Kirkegård.

I dag er det gamle våbenhus indrettet som pilgrimskapel efter en gennemgribende istandsættelse, som Julius Møller og hans maleruddannede hustru, Berrit Bach Møller, tog vare på. Indretningen af pilgrimskapellet skete med inventar, der havde levet en hengemt tilværelse i kirkerne i Serridslev og Vær – bl.a. en døbefont fra 1800-tallet, der nu er fyldt op med sand, og hvor man kan sætte et lys ved besøg i Nebel Pilgrimskapel.

Pilgrimskapellet blev indviet i 2018 og står åbent døgnet rundt, hvilket adskillige stafetdeltagere erfarede ved selvsyn, da de i forlængelse af sommerstafetten i Serridslev Kirke benyttede anledningen til at køre omkring Nebel for at tænde et lys.

Stafetaftenen i Serridslev sluttede som den begyndte – med livlig snak på tværs af sogneskel, da der blev budt på et glas vin og lidt knas i kirkens våbenhus. Og at kirkens rolle som lokalsamfundets samlingssted, hvor man møder hinanden og vender den fælles virkelighed, også kan udspille sig 2019, ja det kunne i særdeleshed opleves på denne aften i Serridslev, hvor gamle naboer genså hinanden, hvor sognes menighedsrådsformænd under åben himmel drøftede fælles visioner og udfordringer, og hvor familiemedlemmer lod sommerstafetten danne rammen om et møde på tværs af generationer.

Sommerstafet er på den vis meget mere end blot fællessang, en fortælling og en forfriskning – sommerstafet er også fællesskab, når det er skønnest!
I uge 31inviteres der atter til sommerstafet, når Tolstrup Kirke byder ind til fælles samvær med sang og fortælling og lidt godt til ganen på onsdag den 31. juli kl. 19.

Alle er velkomne, og det er gratis at deltage. Tilmelding er ikke nødvendig.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025