
En gruppe af borgere som har henvendt sig til Per Løkken, efter at han stemte imod byrådets vedtagelse af fjernvarmeplanen, har deltaget i udformningen af en række spørgsmål, som nu er sendt til Borgmesteren. Disse spørgsmål er et forsøg på at kvalificere det materiale som ligger til grund for fjernvarmeplanen.
- Vi har et ønske om at sætte spørgsmålstegn ved nogle af de områder i beslutningsgrundlaget, som vi ikke mener, er fyldestgørende, siger Per Løkken og fortsætter:
- Samtidig håber vi at borgmesteren er villig til at gå i dialog om disse spørgsmål.
Er det muligt at få dispensation?
Et af de spørgsmål der stilles til Borgmesteren er, om hvorvidt der rent faktisk er mulighed for dispensation for borgerne, og samtidig hvilke kriterier den gives ud fra.
- Det står lidt uklart hvem og hvor mange der forventes tildelt dispensation, samt hvad der kommer til at ligge til grund for dispensationerne, siger Per Løkken.
I det materiale der er udarbejdet forud for byrådets beslutning, indregnes alle husstande i fjernvarmeplanens områder, så derfor ser det ifølge Per Løkken umiddelbart ud til, regnestykket ikke vil holde, blot et hus får dispensation.
- Det er vigtigt at vi får synliggjort overfor borgerne hvad der skal til, og samtidig er det vigtigt at vide om dispensationer vil koste dyrere for de borgere som kommer med, siger Per Løkken.
Bliver fjernvarmen dyrere for eksisterende brugere?
Alle de spørgsmål som borgerne har til planens forudsætninger, giver grobund for at frygten for dyrere fjernvarme ikke forbliver en frygt, men ender i en realitet. Det mener i hvert fald Per Løkken, som ikke alene tænker på de nye fjernvarmebrugere, men i høj grad også på de som allerede i dag er tilkoblet byens fjernvarmenet.
- Det virker logisk, at hvis regnestykket ikke holder, skal pengene jo stadig findes, og hvem andre en brugerne er der til det, spørger Per Løkken.
Samtidig har han modtaget oplysninger fra andre parter, som mener at det på sigt vil være sandsynligt at der tillægges afgift på afbrænding af biomasse, hvorfor prisen igen vil stige, hvis Fjernvarmeværkets økonomi skal holde.
Har man kigget over skulderen på andre kommuner?
I byrådssalen blev det nævnt at lignende projekter i andre kommuner var gået efter planen, men der blev ikke sat navn på hvilke kommuner man havde kigget over skulderen. Per Løkken ønsker at vide hvilke kommuner man har benchmarket sig med.
- Det er selvfølgelig interessant at vide hvilke kommuner man har kigget på, og om der er regnet med samme forudsætninger der, siger han og fortsætter:
- Det havde været oplagt at se på en kommune som eksempelvis Esbjerg, der minder meget om Horsens.
Processen fortsætter
Nu er spørgsmålene sendt til Borgmesteren, og Per Løkken forventer at de kan starte en konstruktiv dialog med ham, så borgerne kan få ordentlige svar i denne sag. Han forventer ikke Borgmesteren vil sidde det enorme folkelige pres overhørig, så derfor er han sikker på at processen nu fortsætter.
Spørgsmål vedr. udvidelse af Fjernvarmenettet
Konservative stemte på Byrådsmødet den 6. oktober 2015 nej til forslaget om fjernvarmekonvertering, da vi vurderer de opstillede forudsætninger og beregninger ikke danner et korrekt grundlag for beslutningen. Samtidig ser vi også gerne, at man stiller borgerne mere frit, hvis de på eget initiativ kan skabe en bæredygtig energiløsning specielt borgere i huse (3000) bygget efter 2008 - helt i tråd med netop indgået budgetaftale for 2016. I budgetaftalen for 2016 står bl.a. følgende ”På den baggrund vil byrådet i samarbejdet med Horsens Fjernvarme arbejde for at der tages et ekstraordinært hensyn til familier i nye huse, når planen skal realiseres”. Endelig har vi fået en del borgerhenvendelser der udtrykker et stærkt ønske om konkrete informationer. Vi foreslår derfor, at der snarest bliver afholdt informationsmøder for borgerne i de områder der er omfattet af aftalen.
Fra Konservativ side har vi følgende spørgsmål, som vi ønsker besvaret. Vi medvirker selvfølgelig til at uddybe.
1. Den overordnet nationale strategi beskriver at en konvertering til anden varmeforsyning skal være til fordel for samfundet, borgerne og miljøet.
Hvordan sikres det med en tvungen ordning. Vil denne målsætning ikke blive bedre opfyldt hvis man gav borgene en valgmulighed til at finde en selvstændig løsning.
2. Det er påtænkt at anvende Biomasse i forbindelse med udvidelsen af Fjernvarmen. Udleder biomassen NOX og hvilken påvirkning har det på miljøet?
3. Hvor meget NOX udleder Biomasse kontra Naturgas og hvor meget CO2?
4. Er man sikker på, at der kan opnås tilladelse til at anvende biomasse og hvis ikke, bliver fjernvarmen så dyrere.
5. Vi vil gerne have dokumentation for at tilslutningspligten til naturgas automatisk kan overføres til fjernvarme. Vi kan ikke finde juridisk dokumentation for, at man blot kan overføre tilslutningspligten. Og vi synes i øvrigt det burde være op til den enkelte borger, hvilken energiform borgeren vil vælge, blot de miljømæssige krav opfyldes.
6. Vi vil gerne have dispensationsreglerne præciseret, da der i materialet er forskellige hensigtserklæringer og henvisning til bekendtgørelser. Hvad er de konkrete kriterier for at en husejer kan får dispensation for tilslutning til Fjernvarme.
7. Der nævnes i materialet at der på fjernevarme ledningen er energitab på ca. 2%. Hvad er det der anderledes i forhold til Odder, hvor man har et varmetab på ca. 20% og hvordan er varmetabet beregnet.
8. Der er i Byrådsvedtagelsen lagt op til at borgere med større huse (mange kvm) skal betale mere i afgift. Er det rimeligt og hvor er motivationen til at spare på varmen, hvis du allerede er forpligtiget til at betale en høj afgift. Vi foreslår at der findes en anden takstseringsmodel.
9. Vi er oplyst om, at HKV til DONG betaler 8.000 dkk pr. hustand i kompensation for dem der tilslutter sig fjernvarme. Hvis man ventede med at
tilslutte, hvilket årstal vil man så kunne undgå at betale denne kompensation?
10. Hvem skal betale de 8.000 DKK i kompensation?
11. I materialet oplyses en pris på 490 pr. MWH og på HKVs hjemmeside oplyses der en pris på 517 pr. MWH. Hvad er det, der gør at prisen bliver lavere? Og hvornår vil den lavere pris være gældende fra.
12. Hvad koster det at holde en streng (fjernvarmeledningen eks. 20m) fra gaden ind til huset om sommeren, når der kun bruges varmt vand? Hvis vi sætter gennemsnitsforbruget til 15m3 gas.
13. Skal eksisterende private fællesveje have ny asfalt, når fjernvarmeledningen er gravet ned, eller lapper man blot hullet?
14. Kan eksisterende fjernvarmeforbrugere forvente højere priser, hvis prognoserne ikke holder?
15. Hvem skal betale de ekstra omkostninger hvis prognoserne for forbruget ikke holder. Dvs. at der er et lavere forbrug en beregnet.
16. Vi foreslår at der på HKV hjemmeside oprettes en beregningsmodel så borgerne kan beregne hvor meget de kan spare ved overgang til fjernvarme.
17. Hvis en borger skal betale mere end de 45.000 dkk for at få installeret fjernvarme på grund af større ændringer i boligen synes vi HKV burde betale denne ekstra omkostning, da det for en familie kan være forbundet med urimelig høje omkostninger og dermed svært at opnå den lovede besparelse.
18. Vi foreslår at hvis den lovede besparelse på 4.000 dkk ikke holder, så kompenseres den enkelte borger/husstand for den merudgift de måtte have
på grund af overgang til fjernvarme. Vil HKV give denne garanti og hvis nej, hvorfor ikke?
19. I nyere huse med fjernvarme kan det være nødvendigt at installere en cirkulationspumpe/veksler for at gulvet ikke bliver for varmt. Hvem skal
betale for denne ekstra omkostning?
20. Skal alle anlæg i husene trykprøves og hvis der skal udskiftes rør og radiatorer, og i givet fald hvem skal så betale for det?
21. Vi foreslår at man forlænger varslet om at overgå til fjernvarme fra 9 år til 20 år så borgerne kan vente med at skifte til deres gasfyr er udtjent.
22. Hvad er der indregnet af udgifter til vedligeholdelse af varmeunit og hvem skal betale? Er der indregnet serviceeftersyn?
23. Hvor mange hustande i området har i dag brændeovne?
24. Hvad er det aktuelle forbrug af Naturgas i området, da det må være et
det rigtige grundlag at vurdere forbruget af fjernvarme på.
25. Formanden for T&M nævnte på Byrådsmødet, at det kunne ville være nogle få husstande der ikke vil spare de 4.000 dkk. Vi vil gerne have oplyst det præcise tal.
26. Hvis det mod forventning skulle ske det, at investeringen bliver dyrere end beskrevet, vil den faste udgift stige eller vil prisen pr. MWH stige. Vil de eksisterende fjernvarmeforbrugere i givet fald få stigninger og hvis ja, vil det så være den faste afgift eller prisen pr. MWH der stiger.