Krigen om Grønland



Forfatteren, Bente Strager Hansen, har en baggrund som både socialantropolog og sygeplejerske, og nu er hun leder inden for ældreområdet i Samsø Kommune. Hendes roman, som er udgivet af Wadskjær Forlag, bygger på virkelige begivenheder i Grønland under Anden Verdenskrig.

BOGANMELDELSE - Når man hører om Anden Verdenskrig, går ens tanker som regel til reel krig eller koncentrationslejrene og ikke til Grønland. Det laver romanen ’Under Grønlands himmel’ om på og fortæller en næsten glemt historie om de tapre mænd i det kolde nord.

Af Emilie Kildall - BookwormKildall

I 1942 ankommer den tyske kaptajn Hermann Ritter sammen med sin enhed til Grønlands østkyst. Missionen er hemmelig og yderst nødvendig for at give den tyske flåde korrekte vejrmålinger. På denne måde kan Det Tredje Rige få kontrollen i det arktiske område. På samme tid bliver de danske fangstmændene i Grønland kontaktet af den danske ambassadør i Amerika, som er uenig i den danske regerings samarbejdspolitik. Mændene bliver derfor spurgt, om de, på deres hundeslæder, vil patruljere kysten og indberette, hvis de ser noget. De bliver forløberne for Siriuspatruljen.

Der går længe før de to grupper møder hinanden, men da det sker, får det fatale konsekvenser og Ritter må overveje om han vil gå samvittighedens vej eller troligt følge partiets ordrer.

Smukt beskrevet

De første 100 sider bliver brugt på iscenesættelse, hvilket er længere end jeg fortrækker. Det er dog utrolig smukt beskrevet og man kan virkelig se Grønlands smukke natur og nordlyset for sit indre blik. Flere af beskrivelserne kunne romanen sagtens have undværet, for de bliver lidt for lange for min smag. Derudover er persongalleriet stort og personerne er svære at holde styr på. Men de to hovedpersoner lærer man som læser godt at kende og fatter stor sympati for.

Jeg mangler noget

Selvom romanen var god og historien blev spændende til sidst, mangler jeg alligevel nogle ting, for at være fuldstændig solgt. Layoutet og skrifttypen irriterede mig. Jeg var virkelig udfordret rent layoutmæssigt; skrifttypen var besværlig at læse og ordene stod unødigt sammenklemt. Allerede der er jeg ved at give op fra start, og så kan bogen være nok så god.

I romanen er karaktererne mange forskellige steder i Grønland og stederne bliver beskrevet flot. Men for os der måske ikke er så velgebærdet i geografi, kunne et kort over Grønland i bogen have været godt. På den måde kan læseren følge med i, hvor personerne er, og hvor begivenhederne finder sted i forhold til hinanden.

Flere synspunkter

Historien bliver fortalt skiftevis fra tyskernes og danskernes synspunkt. Det er spændende at se krigen fortalt fra en lidt anderledes vinkel end måske vi er vant til. For at se en del af krigen fra en tysk pacifist, som ikke er nazist og som faktisk foragter Hitler, er en fed vinkel.

Det andet perspektiv er de fangstmænd og telegrafister, som er både danskere, nordmænd og grønlændere. Læseren følger deres arbejde, samarbejde og hvordan de håndterer, at krigen og tyskerne også kommer til Grønland.

Og som et smukt punktum på historien sætter forfatteren så fint ord på, at ligegyldigt hvilken side man var på under krigen, gjorde det altid ondt at miste dem man holder af.

Min bedømmelse

Jeg havde svært ved at komme i gang med historien. Perspektiverne var rigtig gode, scenen flot sat og historien blev efterhånden spændende. Jeg var ikke selv klar over dette perspektiv på Anden Verdenskrig eller, at krigen rent faktisk kom til Grønland. Dog bliver min bedømmelse på 3 ud af 6 stjerner. Historien var lang tid om at komme ordentlig i gang, men god da det skete. Som nævnt var jeg meget udfordret på layoutet og skrifttypen, og dette er især en af grundene til, at bogen ikke får flere stjerner.
 

Lignende artikler

Emilie Kildall

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025