
Arkivfoto
Det vil være så nemt for Horsens Kommune at slå en hel flok fluer med et eneste smæk, hvis byrådet i næste års budget laver nye regler for udbud af kommunale opgaver. Hvis opgaverne udbydes i fagentrepriser i stedet for total- eller hovedentrepriser, kan også små og mellemstore virksomheder være med. Det betyder:
- Flere lokale job og dermed også
- Flere lokale lærepladser
- En besparelse på 5 % til kommunen – det viser erfaringer fra Aarhus ved udbud i fagentreprise.
Ikke konkurrencefordel – blot lige muligheder
Mindre virksomheder skal ikke generelt have en konkurrencefordel i forhold til store virksomheder. Men det bør ved alle kommunale udbud tilstræbes, at mindre virksomheder har en realistisk mulighed for at få kendskab til opgaverne, at afgive tilbud og vinde opgaven.
Det kan sikres, bl.a. gennem prækvalifikationskrav, størrelsen af den enkelte udbudte opgave, opdeling af større udbud i delopgaver, at mindre virksomheder ikke udelukkes, så konkurrencen om kommunale opgaver indskrænkes og reserveres til store virksomheder.
Kun i de tilfælde, hvor et samlet udbud af én større opgave synes nødvendig eller indebærer afgørende fordele for kommunen, undlades opdeling af opgaven. I disse tilfælde bør prækvalifikationskrav og udbudsbetingelser udformes, så det fremmer muligheden for, at mindre virksomheder i samarbejde via konsortier eller lignende formaliserede samarbejder alligevel får en chance for at være med.
Ved større EU-udbud kan kommunen benytte sig af adgangen til efter udbudsdirektivet at tilgodese mindre virksomheder ved at indgå delkontrakter uden EU-udbud for 20 % af det udbudspligtige indkøb.
Lempeligere krav til garanti – det giver flere muligheder
Kommunen bør lempe på kravet til garantistillelser, så der først stilles krav ved opgaver over 300.000-500.000 kr. Det vil være en stor hjælp for de mindre virksomheder, da alle bankgarantier belaster virksomhedens økonomi. Bare 2-3 stillede bankgarantier på eksempelvis 150.000 kr. kan bevirke, at en håndværksmester ikke kan byde ind på flere opgaver, hvor der er krav om garantistillelse af den simple årsag, at banken ikke vil stille flere garantier. Det betyder et stort indgreb i de små og mellemstore virksomheders muligheder for at byde på opgaver fremover. Så lad os få hævet denne grænse for garantistillelser.
Mulighederne, når et arbejde skal i udbud – den direkte kontakt
Det er vigtigt at der ved et hvert udbud tages stilling til udbudsformen. Der er 3 valg:
- Fagentreprise.
- Hovedentreprise.
- Totalentreprise.
Opgaver i udbud i fagentreprise vil typisk være tilbygninger og renoveringsopgaver. Men også større opgaver kan med fordel udbydes i fagentrepriser. Det handler nemlig først og fremmest om, at opgaverne beskrives detaljeret og opdeles i fag.
Fordelene ved fagentrepriser er, at bygherren (her kommunen) meget præcist ved, hvilken vare man kan forvente i materialer, udformning og kvalitet. I fagentreprisen er det kommunen, der har den direkte kontakt til rådgiverne i form af arkitekt og ingeniør, der tilsammen udgør det rådgiverteam, som styrer byggeriet for kommunen.
Hvis man vælger at udbyde i hovedentreprise, bør det foregå efter samme retningslinjer som ved fagentrepriser: Bygherren hyrer selv rådgivere til at udarbejde et projekt, der så udbydes, og der indgås kontrakt med én hovedentreprenør – det kan også være et konsortium af fagentreprenører. Bygherrens rådgivere følger projektet fra start til slut, både hvad angår kvalitet, tid og økonomi.
Fag- og hovedentrepriser adskiller sig på netop det punkt væsentligt fra totalentreprisen. Her udregner totalentreprenøren, når han har fået projektet, projektmaterialet/udbudsmaterialet med hjælp af sin egen arkitekt og ingeniør. Det sker efter et simpelt byggeprogram, og den projektform giver naturligvis totalentreprenøren en vis frihed til at optimere egen projektøkonomi ved valg af materialer og løsninger.
Gør det selv – og tag en årlig snak med os
Det er Håndværker og Industriforeningens opfattelse, at Horsens Kommune i langt de fleste udbud vil stå stærkest ved selv at hyre et rådgiverteam, hvilket naturligvis også kræver et udbud. Og at kommunen herefter udbyder opgaverne i fag- eller hovedentreprise. Kommunens rådgiverteam vil så styre processen fra projektering og udbud til færdigt byggeri. Valg af totalentreprise bør efter Håndværker og Industriforeningens opfattelse kun ske ved meget store og komplekse opgaver.
Kommunen bør mindst én gang årligt afholde møde med Håndværker og Industriforeningen og andre aktører, bl.a. med henblik på en dialog om kommunens indkøbs- og udbudspolitik, en orientering om kommunens kommende udbud og indkøb samt en drøftelse af, hvordan kommunens virksomheder kan styrke deres konkurrenceevne.