
Plastik, pap og noget snor udgør den faldskærm, som de to lærere Mads Holtet Nielsen (t.v.) og Morten Haunstrup vil ”springe ud med” for at redde nødstedte efter et lavineskred.
På grund af et lavineskred er der brug for hjælp til de nødstedte.
Hændelsen er et setup men opgaven – at udtænke en container der kan lande stille og roligt i alperne – er reel nok for en gruppe lærere fra Stensballeskolen og Langmarkskolen i Horsens.
Lærerne underviser de ældste klasser i valgfagene teknologisk mestring og engineering, og det er for at blive endnu dygtigere på det felt, at de sammen med lærere fra andre skoler bytter plads med eleverne og selv ”sætter sig på skolebænken.”
De skal udtænke og løse opgaver inden for forskellige teknologier ved at starte helt fra bunden med en idé og dernæst skabe produktet.
To lærere fra Stensballeskolen - Mads Holtet Nielsen og Morten Haunstrup – har sammen med nogle kolleger beregnet målene for, tegnet og til sidst bygget en container og en faldskærm ud af materialerne: et stykke pap, noget plastic og en snor.
Det er en spændende og meget anderledes måde at skabe læring på for eleverne, mener de begge.
- Vores ansvar som lærere er at koble teoretisk viden med den virkelige verden, og med denne eksperimenterende tilgang får vi et fagligt løft, der gerne skulle resultere i, at eleverne bliver endnu dygtigere på naturfagsområdet, siger Mads og Morten.
De tilføjer, at hjemvendt til klasserne bliver en af lærernes største udfordringer at klæde eleverne på i forhold til deres sociale kompetencer.
- Eleverne skal samarbejde om at løse opgaverne, og det kræver først og fremmest, at de kan indordne sig under hinanden.
Ifølge skolechef Flemming Skaarup skal det faglige løft til lærerne højne elevernes motivation og på den måde være med til at skabe færre skoletrætte elever.
- Når lærerne selv prøver at have fingre i tingene, får de også nemmere ved at overskue og videregive de forskellige teknologiske muligheder til deres elever. Og når eleverne møder teknologien på den sjove måde, er der samtidig dannet basis for, at de også vil arbejde videre med naturfagsområdet efter folkeskolen.
Horsens Kommune samarbejder med Insero i forhold til kurser og øvrige tiltag, der kan inspirere skolernes lærere til en mere eksperimenterende tilgang til arbejdet inden for naturfag og tværfaglige aktiviteter.
Lærere fra alle skoler – såkaldte frontløbere – har deltaget i to dages engineering workshops i Inseros nye Engineering Lab.
Formålet har været at give lærerne idéer til, hvordan man kan arbejde med praktisk konstruktion (engineering) og forskellige teknologier (for eksempel programmering og robotteknologi) i relevante faglige sammenhænge.
Målet er at styrke naturfag, innovation og entreprenørskab samt højne motivationen for skoletrætte elever.
Giv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!