Farlig leg med ord



Vi skal stemme ja eller nej ved afstemningen d. 3.12. Den nøjagtige ordlyd på stemmesedlen er:
"Forslag til lov om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning".
Problemet er, at vælgerne er nødt til at læse mellem linjerne for ikke at blive ført bag lyset. Af en eller anden mere eller mindre mistænkelig grund har en masse kloge hoveder, politikere og jurister på Christiansborg ikke kunnet formulere forslaget neutralt, hverken sprogligt, politisk eller juridisk, så vælgerne ikke bliver manipuleret i den "ønskede" retning. Manipulation? Ja i den grad. Acceptabelt i et demokrati? Nej, nej og atter nej, i den grad ikke.
Umiddelbart lyder det uskyldigt - omdannelse fra et sprogligt negativt ladet ord "forbehold" til det positivt ladede "tilvalgsordning ". Helt så uskyldigt er det ikke. Der er oversat til ærligt menneskesprog ikke tale om en "omdannelse" af retsforbeholdet, ikke tale om en kommaændring eller små omformuleringer, men realistisk set en "afskaffelse" af retsforbeholdet. Det retsforbehold, der hidtil har sikret os vigtig demokratisk indflydelse på ændringer af retspolitikken. Sålænge vi har retsforbeholdet, skal vi spørges, når der er tale om afgivelse af selvbestemmelse. Hvis retsforbeholdet afskaffes, bliver vi aldrig spurgt igen.
Der er heller ikke tale om at vi får et retsforbehold, der kaldes en tilvalgsordning. Nej, der er tale om en fjernelse af det demokratisk sikrede retsforbehold. Fjernelse af det, befolkningen én gang har besluttet. Der er tale om suverænitetsafgivelse, der ikke kan tages tilbage. Der er tale om mere magt til det til enhver tid siddende flertal i Folketinget, der til enhver tid kan beslutte med simpelt flertal at afgive suverænitet til EU på retspolitiske områder. Mere magt til politikerne, mere magt til EU. Mindre til befolkningen og det nære demokrati.
Ydermere er der i formuleringen lavet et sprogligt/politisk kunstgreb, der lader os tro at det er op til os at vælge en tilvalgsordning. Det er det ikke. Det er kun et anliggende mellem EU og Danmark, som befolkningen ikke har indflydelse på ved afstemningen.
Den usminkede, juridisk korrekte formulering burde være:
"Forslag til lov om afskaffelse af retsforbeholdet". Og det det gør jo mi valg nemt . Så det kan jeg jo kun stemme nej, nej og atter nej til.
Uanset den vildledende formulering fra Løkke og  opfordrer jeg og Enhedslisten alle danskere til at stemme nej.

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025