
Selvfølgelig skal vi have fjernvarme!
Hvis der er overskudsvarme at hente af!
Dette var ordene fra den tidligere kontorchef i det daværende Klima- Energi og bygningsministerium - Finn Bertelsen.
I Horsens har vi ganske få virksomheder med overskudsvarme.
Fjernvarme skal være ”Samfundsøkonomisk fordelagtigt”. Det står der i loven. Hvordan får man det? Det gør man ved regnskabsfifleri. Man nedvurderer etablerings- og driftsomkostningerne. Det gør man f.eks. ved af regne med for lidt rør der skal nedgraves. Så kommer der bare en uforudset udgift her. Vandet skal pumpes rundt. Det er ikke billigt at pumpe vand op til Gedved, der ligger 70 meter over havet.
Man sammenligner priser på energi der er fritaget for afgifter med energi der er iberegnet afgifter. Vi er blevet lovet priser på ca. kr. 470,- pr. MWh. Hvis der skulle betales afgift til staten af den samme mængde energi på gas, ville det være ca. kr. 200,- pr. MWh. De penge skal staten finde andre steder. Enten stiger skatten, eller der kommer en ny lov, der gør at vi skal betale energiafgifter af al varme. Da alle ved at varme er det ringeste sted at anvende vores energi på, mon dog så ikke man vil lave en ”Adfærdsregulering” ved at gøre varme dyrere. Og husk – energipolitik styres af finansministeren - ikke energiministeren.
Overskudsvarme har vi jo ganske lidt af i Horsens. Så vil man brænde affald af. Her er der jo så det paradoks at vi lige har fået nye skraldespande, fordi man skal udnytte en større del af vores affald til at lave biogas af (en rigtig god idé mener jeg). Så er der mindre affald til fjernvarmen. Hvad gør man så? Man køber affald i udlandet! Skal hele Danmark være Europas lodseplads? En anden etisk ting. Affald skal ikke brændes – det skal genanvendes (det var også ord fra Finn Bertelsen). Og så er der igen prisen. Dette affald er ikke pålagt energiafgift – fordi det er affald. Skal danske skatteborgere undgælde fordi udlandet har været lidt langsommere til at udnytte deres affald. Man kommer for øvrigt meget stærkt nu i udlandet. Man er ved at installere nyeste teknologi af affaldsgenvinding – så hvor længe har vi billigt affald?
Energiøkonomi. Dansk Fjernvarme har et gennemsnitligt varmetab på 18% (en moderne gaskedel har 5% tab). Nøgletal for energitab i fjernvarmerør er 1 Watt pr. meter. Fjernvarme til Gedved vil skulle bruge ca. 30 km rør (mit gæt). Det vil sige der er et tab på 30 kWh hver time året rundt – det giver et varmetab på over 250 MWh pr. år. Så hvis der alligevel kommer fjernvarme til Gedved, så vil jeg da håbe de lægger rørene under cykelstierne, så de kan være isfri. Men ellers vil jeg bare kalde det for global opvarmning.
Jeg har mange flere argumenter, men at kalde fjernvarme for CO2 venlig er at omgås sandheden lemfældigt. Fjernvarme som vi laver det i Horsens er fortidens teknologi.
Og hvorfor skal vi i Gedved betale fordi Horsens fjernvarme har købt et kraftvarmeværk af DONG – et der var designet til gårsdagens teknologi og virkelighed inden for affaldshåndering.
Energirigtig varme - ja tak. Fjernvarme i Gedved – nej tak.