Østbirk er helt klar



Vision 2018 Østbirk er i denne tid godt igang med at præsentere fonde og mulige samarbejdspartnere for den fleksible platform Kulturbjerget Østbirk.
 Visionsprojektet, der er opstået på baggrund af en udtalt lokalemangel i Østbirk og af en politisk skoleproces, hvor Østbirks udskoling blev sat i spil, har udviklet sig til et projekt, som hele landet kan spejle sig i. En vision om at bringe Danmarkskortet i ligevægt og at minimere afstande mellem land og by.
 Lokalemangelen i Østbirk er til gengæld ikke af nyere dato. Tilbage i 90’erne findes allerede de første løsningsforslag omkring bl.a. gymnastikkens trange kår i Østbirks Skoles gymnastiksal. Større projekter har været på diverse arkitekters tegneborde for at give plads til idræt og foreningsliv i Østbirk, eksempelvis både omkring årtusindskiftet, i 2006 og senest i 2014 - og herimellem i trimmede udgaver. Forslag, som det ikke er lykkedes at realisere pga manglende økonomi. De 2 seneste forslag blev der investeret stor frivillig indsats og økonomi i, og dengang var man i Østbirk overbeviste om finde plads i de kommunale budgetter. Det var derfor glædens dag i Østbirk, da der endelig i budgettet var afsat 10. mill. kr. til udvidelse af faciliteterne i form af en multihal. Til gengæld måtte man endnu engang væbne sig med tålmodighed, budgettet gav ikke Østbirk et eksakt årstal, men et forventeligt i 2018/2020. Beløbet 10 mill. er svarende til udgiften på en multihal, og er af Horsens Kommune tiltænkt i en løsning, hvor kommunale og private midler spiller sammen. Opfordringen var at sammentænke skole, bibliotek og dagtilbud i optimale løsninger med opførelse af et projekt hvert andet år i de tre oplandsbyer Lund, Østbirk og Hovedgård. Lund blev af Horsens Kommune anset som ”mest trængende” i 2016, Østbirk og Hovedgård skulle efterfølgende gøre et projekt klart til det blev deres år.
 Vision 2018 havde dermed en tidshorisont frem til ”2018”, til at gøre Kulturbjerget Østbirk realiserbar økonomisk. Et mål Vision 2018 Østbirk stadig pejler efter.
 Østbirkhallen har i perioden været under stadigt større pres. En Idrætsforening i Østbirk, som må sige nej tak til medlemmer, og en bookning som dag efter dag er et stort og umuligt puslespil for halinspektøren. Halbestyrelsen har i nærmest 20 år været klar til at bygge til hallen. Det var man i 2006 og frem til projektet blev lidt mindre i 2014. Et nyt projekt, som er tilpasset multihallernes økonomi i samspil med egne midler i Den Selvejende Institution Østbirkhallen, er klar til at kunne påbegyndes dag 1 efter Østbirkhallen får grønt lys fra Horsens Kommune.
 Halprojektet skal Østbirkhallen naturligvis selv præsentere, såfremt det påbegyndes. Det er et projekt som er i overordnet harmoni med Kulturbjergsprojektet, der ligeledes indeholder en større om- og tilbygning af Østbirkhallen. Projektet ved Østbirkhallen vil således ikke forringe økonomien i Kulturbjerget, men vil derimod være at betragte som ”step 1”.
 Årsagen til at vi fortæller om tilbygningsplaner til Østbirkhallen forud for realiseringen af Kulturbjerget Østbirk, skyldes den politiske debat, der er opstået i kølvandet på budgetaften for 2017. I budgetaftalen er Stensballe og Egebjerg påsat som kommende steder til multihaller, efter hallerne i Lund, Østbirk og Hovedgård. Politikere har presset på for at få et overblik over hvor langt projekterne er, og samtidig åbnet op for muligheden om at ændre i rækkefølgen, hvis nogle af de 3 prioriterede byer ikke er klar til tiden.
 Horsens Kommunes kulturudvalg har foreløbig meddelt at der indkaldes til et møde i nær fremtid. Hvis Lund ikke er projektklare på dette møde åbnes muligheden for at Østbirkhallen måske kan påbegynde projektet før 2018.
 På mødet vil halbestyrelsen med arkitekternes projekttegninger under armen og Vision 2018 Østbirk samstemmede sige: ”Vi er klar!”

 

Løbende annoncer

 

Ugens Annoncer

Seneste video

2024-14
31. mar 2025