
I næste uge er skolerne startet op igen efter ferien, og overalt i Danmark myldrer forventningsfulde børn ind i skolegårdene. For tusindvis af børn sker det med nyindkøbte skoletasker på ryggen og store, baskende sommerfugle i maven – for det er første skoledag, og en ny og spændende verden med nye kammerater og ny viden venter. En verden, der vil ruste poderne til fremtiden og udvikle dem – både socialt og fagligt. Desværre er det langt fra alle, der har adgang til den verden. Tal fra UNESCO viser, at ét ud af elleve børn ikke går i skole. På verdensplan gælder det knapt 60 millioner børn – halvdelen af dem bor i Afrika. For et år siden blev 12-årige Ténimba fra Mali taget ud af skolen, da hendes far besluttede, at hun i stedet skulle passe familiens får. Ténimba havde en drøm om at blive skolelærer og blev ulykkelig. Uden skolegang kunne der vente hende en fremtid som husmor.
Ifølge FN’s Børnekonvention har alle børn ret til at gå i skole og få en uddannelse. Kvalitets-uddannelse er desuden ét af FN’s 17 verdensmål, som skal realiseres inden 2030. Dette mål skal sikre, at alle piger og drenge får lige adgang til uddannelse, og at den skal være gratis. I BØRNEfonden har vi gjort FN’s verdensmål til omdrejningspunktet for vores arbejde, og hver dag arbejder vi målrettet for børns ret til skolegang. Der er sket store fremskridt – flere og flere børn finder vej til skolebænken. Men der er stadig lang vej, før vi kan sætte flueben udfor FN’s verdensmål nr. 4 om at ’sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring’.
I flere af de lande i Vestafrika, hvor BØRNEfonden arbejder, har under halvdelen af befolkningen lært at læse og skrive. Børn fra de fattigste hjem har fire gange større sandsynlighed for at være ude af skolen end de rigeste husstande, og forskellene mellem landdistrikter og byområder er tårnhøj. BØRNEfonden arbejder i landområder blandt de allerfattigste mennesker. Dér hvor der ofte er langt til alting - skole, lægehjælp, rent vand. Her arbejder vi med vores støtters hjælp for, at børn kommer i skole, vi bygger og renoverer skoler i samarbejde med lokalbefolkningen, vi underviser lærere i nye undervisningsmetoder, og vi inddrager og engagerer forældrene i børnenes skolegang. Sidstnævnte er utroligt vigtigt for at undgå, at børn dropper skolen for at prioritere de hjemlige opgaver – som det skete for 12-årige Ténimba fra Mali. Heldigvis lykkedes det BØRNEfonden at overbevise Ténimbas far om vigtigheden af sin datters skolegang. Ténimba er i dag tilbage på skolebænken, og drømmen om selv at blive skolelærer lever igen.
I BØRNEfonden glæder vi os over, at flere og flere børn kommer i skole. For skolegang er en vej ud af fattigdom. Uddannelse kan føre til en lysere fremtid med job og indkomst – ikke bare til gavn for den unge selv, men også for den unges familie og lokalsamfund. Vi skal glæde os over den positive udvikling, men lad os i denne skolestartstid også minde hinanden om, at det at læse og skrive ikke er en selvfølge overalt i verden – at vi sammen skal forbedre mulighederne for verdens børn. Det fortjener de.