
På Slotsgården i Horsens arbejder personalet målrettet på at skabe små oaser, hvor beboerne kan få gode oplevelser i nuet.
Af Mette Pamperin Rasmussen
Hvad er det gode liv, når alderdommen er præget af sygdom og udfordringer? Lørdag den 8. februar åbner en stor udstilling på Moesgaard museum med titlen Når jeg bliver gammel - alderdom fem forskellige steder i verden.
Et af de steder er i Danmark, nærmere bestemt demensplejehjemmet Slotsgården i Horsens Kommune.
Her har Lone Grøn, seniorforsker på Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, gennem tre år fulgt dagligdagen på plejehjemmet for at levere nuancerede beskrivelser og analyser af livet som ældre med demenssygdom. Hun har observeret dagens gang og haft samtaler med beboere, pårørende og personale.
- Slotsgården i Horsens er et oplagt sted at forske. Her er stort fokus på, hvordan det gode liv leves på trods af sygdom. I min forskning har jeg noteret mig, at man skal have et særligt øje for ting, der kommer bag på én. Det, der overrasker, er ofte helt små situationer og momenter, som pludselig får betydning og beriger den enkeltes liv. På udstillingen følger vi en kvindelig beboer på Slotsgården og hendes liv og hverdag, fortæller Lone Grøn.
Arbejdet er en del af et stort forskningsprojekt med navnet 'Aging as a human condition. Radical uncertainty and the search for a good old life, hvor forskere med Lone Grøn i spidsen har undersøgt ældrelivet fem forskellige steder i verden, som altså nu bliver til en udstilling på Moesgård Museum.
- Det har været utrolig spændende at arbejde sammen med Lone Grøn og ikke mindst følge hendes feltarbejde. Vi er stolte af at have bidraget med vores tanker, idéer og metoder til at skabe rammer for livskvalitet på trods af sygdom, og vi glæder os meget til at se udstillingen - og ikke mindst drage ny viden og læring af Lones forskning, siger Bente Falkenberg Juul, der er daglig leder på Slotsgården.
Udstillingen består af fem "hjem", et for hver person. Publikum kan opleve den aldrende persons tilstedeværelse, sætte sig på personens stol, se ud ad vinduet, hvilke lyde er der omkring dem? Man hører personernes stemmer tale om minder, om at være gammel og meget andet. Mød en enlig kvinde i Kirgisistan. En eksiltibetaner i Dharamsala i Indien. En kvinde på demensafsnit i Danmark. En klanleder fra Ik-samfundet i det nordlige Uganda. En afroamerikansk bedstemor i Los Angeles i USA. (Kilde: MOMU).
'Når jeg bliver gammel' åbner for publikum den 8. februar og varer til 1. juni 2020.
Den 20. februar kl. 14.00-16.00 er pårørende og personale inviteret til et særligt arrangement på Moesgård Museum, hvor Lone Grøn vil fremvise sit færdige resultat af forskningsprojektet på Slotsgården og vise rundt i udstillingen.