Af Mette Pamperin Rasmussen
Da Anne Katrine Halling Schrøder blev opereret for en diskusprolaps i ryggen, kunne hun ikke komme af sted til genoptræning. På grund af Covid-19 var der på det tidspunkt lukket i træningssalene på Vital Horsens, hvor borgere efter operation eller skader normalt bliver henvist til genoptræningsforløb. Men så fik hun en app.
Telefon og app
Anne Katrine blev ringet op af en fysioterapeut fra Vital Horsens, og sammen lagde de en plan for hendes rygtræning. Via en app på telefonen, kunne Anne Katrine åbne et træningsprogram fra fysioterapeuten, som kan laves derhjemme.
- Jeg sammensætter et individuelt træningsprogram, som er tilpasset den enkelte i programmet Exorlive. Her kan jeg tilføje videoer med alverdens øvelser og beskrive, hvordan øvelsen skal udføres. Det er nemt for borgeren at finde øvelserne i Exorlive Go-app'en på sin mobiltelefon. Imens kan jeg på afstand følge med i, om man får lavet træningen og måske er klar til at øge intensitet og sværhedsgrad af øvelserne, fortæller Lisbeth Andersen, der er fysioterapeut på Vital Horsens.
Teknologi afløser tændstikmænd
Under corona-nedlukningen blev app-løsningen flittigt benyttet af både personale og borgere i genoptræningsforløb, og det er fortsat efter at genoptræningen på Vital Horsens er åbnet igen. Faktisk er hele tre gange så mange nu aktive på trænings-app'en.
- Vi har fået en smart mulighed, som kan supplere træning med terapeuten og træning på hold. Nu behøver vi ikke længere udlevere et ark med tændstikmænd, der viser øvelser til hjemmetræning, men i stedet kan man se dem på video i appen. Corona-krisen har boostet den mulighed både hos os som terapeuter og hos borgerne, og det viser, at vi er parate til at tage ny teknologi i brug. Det er en spændende mulighed, som vi vil udvikle videre på i vores forløb, siger Sine Nyeland Sandholt, der er funktionsleder for træning og rehabilitering i Horsens Kommune.
God kombination
App-løsningen har fungeret for Anne Katrine Halling Schrøder, som hurtigt efter operationen kom i gang med at genoptræne på afstand.
- Det er smart og motiverende at jeg altid har øvelserne lige ved hånden og kan se på videoerne, hvordan de skal laves. Jeg kan godt lide, at det er fleksibelt, så jeg både kan lave øvelserne hjemme, eller hvis jeg er på farten, siger hun.
Efter et stykke tid blev det igen muligt med fysisk fremmøde på træningscentret og Anne Katrine kom til konsultation hos fysioterapeuten og begyndte på holdtræning.
- Jeg var rigtig glad for at komme på holdtræning og ikke mindst at møde fysioterapeuten, som kan se og mærke, hvordan jeg laver øvelserne og komme med forlag til justeringer. App'en bruger jeg fortsat som et supplement, men den kan ikke erstatte vores fysiske møde.