
Taget på huset i Egebjerg er beklædt med to solfangere, der supplerer varmepumpen med varmt vand, når solen skinner.
Det behøver ikke være dyrt at gøre huset grønt. Det kan faktisk lade sig gøre at få et 100 pct. CO2-frit hus – og samtidig spare penge.
I debra har vi fundet frem til et 100 pct. grønt opvarmet og -drevet hus i Egebjerg ved Horsens – udelukkende opvarmet via solen og luften. Men fjernvarmen er ved at tromle det grønne hus over. Et hus, som oven i købet har en lav varmeregning på under 7.500 kr. og et beregnet forbrug på blot 4500 kWh om året på grund af dets grønne og intelligente opvarmningsform.
De fire beboere i huset, som er et nyere hus fra 2005, har valgt at følge deres grønne samvittighed – og en drøm om uafhængighed.Tidligere kom opvarmningen fra et gasfyr, men det er blevet erstattet af en helt ny og moderne varmepumpe med en energieffektiv styring med mange indstillingsmuligheder. Taget er beklædt med to solfangere, der supplerer varmepumpen med varmt vand, når solen skinner.
Vi skal skubbe på: Den grønne omstilling sker ikke af sig selv
I Debra organiserer vi virksomheder, der sælger skræddersyede energiløsninger til danskere, som ønsker at få mest mulig varme for færrest mulige kroner. I takt med, at den grønne omstilling er rykket op på den politiske dagsorden, er Debras medlemmer rykket med. Derfor tilbyder vi at gøre forbrugernes huse helt eller delvist grønne til en overkommelig pris. Når energiforbedringer- ne er betalt, vil husejeren typisk sidde væsentligt billigere i sit hus, som samtidig er blevet mere værd.
Går man fra at have et hus drevet af olie eller gas, så vil man spare udgifterne til at fyre kedlen op. Man skal dog bruge lidt el på en varmepumpe eller til at supplere sit solvarmeanlæg. Det er også muligt at købe sig en biokedel, hvorved man også undlader at udlede CO2. Alternativt kan man købe biogas eller bioolie og på den vis gøre sit hus C02-frit.
Fjernvarmeløsninger, især uden for bycentrene, er hverken grønne eller billige varmeløsninger. Fjernvarmen skal typisk transporteres over lange afstande med et transporttab på ca. 30 pct. af energien til følge. Og fjernvarmen er heller ikke grøn, men ca. halv fossil, halv grøn.
Det er derfor interessant for den fornuftige, grønne for- bruger, som ønsker at have et hus varmet op med grøn energi, så det stiger i energimærkning og derved pris, at kigge på en individuel energiløsning – noget huset i Ege- bjerg så nt dokumenterer. Individuelle huse opvarmes bedst, billigst og grønnest via individuelle energiløsninger. De påtvungne fjernvarmeløsninger vil altid lukke mere CO2 ud og koste gennemsnitsforbrugeren mange penge i etableringsomkostninger og ofte høje faste månedlige bidrag.
Giv Østbirk Avis Østjydsk Avis et like her, så får du nyhederne på Facebook!