
Lærerne i folkeskolen er i fuld gang med at gøre skolereformens målsætninger til virkelighed. KORA har på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt godt 2.500 lærere og pædagoger undersøgt, hvordan det går med at indføre en række af skolereformens elementer. Og det generelle billede er, at lærerne allerede her i reformens første leveår arbejder fokuseret med de elementer, reformen indeholder.
– Vores analyse viser, at alle lærergrupper arbejder nogenlunde ens med reformen. De har især fokus på mere motion og bevægelse, mere variation i undervisningen samt øget faglighed og trivsel blandt eleverne. Mange steder arbejder de også aktivt med at åbne skolen ud mod lokalsamfundet, siger seniorforsker i KORA, Rasmus Højbjerg Jacobsen, som har stået i spidsen for undersøgelsen.
Forskel på yngste og ældste klasser
Selv om de forskellige lærergrupper arbejder nogenlunde ens med reformens elementer, er der dog enkelte mindre forskelle. For eksempel:
- Lærere i udskolingen oplever større grad af ro og orden end lærerne på mellemtrinnet og i indskolingen.
- Dansklærere bruger åben skole mere end matematiklærere, hvilket kan skyldes, at klasselærerfunktionen ofte ligger hos dansklæreren.
- It anvendes mere, jo ældre eleverne bliver.
- Lærere i indskolingen er meget mere tilbøjelige til at anvende motion og bevægelse i undervisningen, og de har også bedre erfaringer med det.
- Der er klart større fokus på faglighed, jo ældre eleverne bliver. Til gengæld er der større fokus på trivsel i indskolingen.
Gør reformen en forskel for eleverne?
Denne rapport er en del af et større analyseprojekt, hvor KORA skal undersøge, hvordan det går med at indføre den længere og mere varierede skoledag i praksis i folkeskolen. Det er den første af fem rapporter, som skal udkomme én gang om året frem til år 2019 og afrapportere, hvordan lærerne og det pædagogiske personale arbejder med reformen.
- Vi ser frem til at følge implementeringen tæt i de kommende år. Vi vil både have fokus på, hvordan og hvor hurtigt reformens elementer bliver implementeret – men vi vil naturligvis også have fokus på det allervigtigste: Hvilken effekt har det på elevernes faglige niveau og trivsel, at de har fået en længere og mere varieret skoledag? siger Rasmus Højbjerg Jacobsen.