Det 40.000 kvadratmeter store savværksområde ved Frydsvej i Hovedgård er blevet ryddet og ved at blive klartgjort til beboelsesområde.
Dette kunne Kaj Clemmensen fra P. Olsen og Sønner berette om på Hovedgård Lokalråds årsmøde onsdag aften i Hovedgårdhallen. Med forventet påbegyndelse af 15 til 20 nye boliger på grunden engang efter sommerferien, når de sidste jordprøver er analyseret og en 7-8 meter høj jordvold var etableret mod banen.
Disse prøver har man nu fået resultatet af, og der er ikke nævneværdige spor af forurening på den tidligere trævirksomheds grund, som den 1. november 2013 drejede nøglen. Til gengæld er der fundet spor af olie og gas i 2 af prøverne, og disse ønskes nu nærmere undersøgt. Der er taget ”røntgenfotos” i undergrunden og sandsynligheden for at der er rigtig stor olie- og gasværdi i de mørke pletter på billederne er meget stor, ja nærmest 100%, siger Ole Awesom Hansen fra geologisk forskningscenter i Hillerød. Fundet kan meget vel vise sig at være en ”guldåre” for hele 8732-området, som ifølge de internationale konventioner skal have 5 promille af bruttofortjenesten doneret til lokalmiljøet.
- En olieboring er en bekostelig affære, d.v.s. sjældent under 50 millioner kroner og ind imellem over 200 millioner kroner. Prisen afhænger naturligvis af boringens dybde, om der opstår tekniske komplikationer, der forsinker boringen, og omfanget af det måleprogram der gennemføres i boringen. Hertil kommer udgifter til foringsrør, boremudder, borekroner, transport og en meget lang række af serviceydelser, siger eksperten.
Chancen for at finde det sorte guld på Hovedgårdgrunden er overordentlig stor, men vi skal helt ned i 2500 måske 3500 meters dybde, så det bliver bekosteligt at hente op. Mængden vurderes dog meget stor og investorerne er allerede fundet, tilføjer Ole Awesom Hansen.
De endelige prøver tages den 1. april og svarene er direkte.
- Grundejerne har allerede fået et tilbud der ”ikke kan siges nej tak til”, og vi har også haft kontaktet BaneDanmark, som etablerer togskinner direkte ind på grunden til godstog, så olien og gassen nemt kan fragtes fra stedet og til havnene i Horsens og Aarhus.
Desuden har flere af de trofaste ”følgesvende” meldt deres ankomst til Hovedgård.
- Detteher er aktivitet af mange hundrede arbejdere hver dag, så Burger King og Kansas-kæden med arbejdstøj, åbner altid butikker i kølvandet på boringerne.
- Området omkring boretårne og de stationære træboliger og campingvogne bliver hurtigt en slags markedsplads, faktisk ligesom når vi borer til vands, fortæller Ole Awesom Hansen.
Den forventelige tidshorisont til at der for alvor kan hentes råolie og gasser op af Hovedgårds undergrund er 6 til 8 måneder. De store boretårne som skal etableres bliver ca. 48 meter høje, og 16 meter i diameter i bunden.
Vi forsøger naturligvis at begrænse støj mest muligt. Selve processen med at hente råstofferne op fra undergrunden sviner ikke som f.eks. fortællinger fra de gamle westernfilm giver indtryk af, griner Ole Awesom Hansen.
Hvis forventningerne står mål med vurderingerne, regner man med at bore i Hovedgård frem til år 2019-20. Efterfølgende bliver grunden fuldstændig rengjort og aftalen med sælger omfatter også en forkøbsret for tilbagekøb til en allerede aftalt pris.
Og så kan Hovedgård-borgerne tilmed se frem til at toget atter stopper i Hovedgård.